2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság vezetői szintű megbeszéléseket folyat az orosz kormánnyal

Az Európai Bizottság vezetői szintű megbeszéléseket folyat az orosz kormánnyal

José Manuel Barroso elnök és az Európai Bizottság 2011. február 24-én fogadja a Vlagyimir Putyin miniszterelnök vezette orosz kormánydelegációt. A vezetői szintű megbeszélések az EU-Oroszország kapcsolatok teljes spektrumára kiterjednek majd, az Oroszország modernizációjához nyújtott támogatástól a kereskedelmi és energetikai ügyekig, és a technológiai együttműködés elmélyítésétől a nemzetközi kérdésekig. A találkozót megelőzően José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke az alábbiakat nyilatkozta: „Várakozással tekintek a Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel és kormányával folytatandó, eredményesnek ígérkező tárgyalások elé. Megbeszéléseink mélysége is azt jelzi, hogy mennyire komoly kölcsönös függőség tapasztalható Oroszország és az Európai Unió között, azt tanúsítja továbbá, hogy mindannyiunk érdeke a közös problémák nyílt vita keretében történő rendezése. Elsősorban azt várom, hogy további lendületet adunk a modernizációs partnerségnek. Arra is ki kell használnunk ezt a kedvező dinamikát, hogy lezárjuk Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő csatlakozásának folyamatát, és többek között a kereskedelmi, beruházási és energetikai ügyekben lényeges előrehaladást érjünk el az új EU-Oroszország megállapodás megszövegezése terén.”

Az orosz kormány és a Bizottság 1997 óta tartó kölcsönös látogatásainak legutóbbi állomására 2009 februárjában, Moszkvában került sor. A mostani vezetői szintű megbeszélések minden korábbinál szélesebb körben, a biztosok testületének és az Orosz Föderáció tizenkét miniszterének bevonásával zajlanak majd. Több energiaügyi dokumentum – köztük a frissített korai előrejelző mechanizmus – szintén aláírásra kerül. José Manuel Barroso elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök 13:00 óra körül találkozik a sajtóval.

Háttér – legfontosabb témák:

A vezetői szintű megbeszélések az EU-orosz kapcsolatok pozitív fejleményeire épülnek, és az alábbi kulcsfontosságú kérdésekben hivatottak előrehaladást elérni: A José Manuel Barroso elnök által 2009. novemberben javasolt modernizációs partnerség, amelyet a 2010. évi rosztovi csúcstalálkozón indítottak el a tavaly decemberben elfogadott gördülő munkaterv alapján. E partnerség operatív támogatást nyújt az oroszországi modernizációs folyamathoz, beleértve a jogállamiság megerősítését is. A Bizottság és Oroszország találkozója további iránymutatást ad majd a partnerségnek, és biztosítani fogja, hogy gyorsan végrehajtsák annak valamennyi vonatkozását.

Az Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő csatlakozásáról folytatott kétoldalú tárgyalások tavaly őszi lezárása komoly lendületet biztosított ennek a többoldalú folyamatnak, amely 2011-ben lezárulhat. A vezetői szintű megbeszéléseknek meg kell őrizniük az említett dinamikát, és ki kell terjedniük az utolsó nyitott kérdések megoldási módjainak megvitatására. A várakozások szerint a találkozó ugyancsak friss lendületet ad az új EU-Oroszország megállapodásról most zajló tárgyalásoknak.

A Bizottság és az orosz kormány emellett felméri a jelenleg is folyamatban lévő közös tevékenységet az esetleges vízummentes utazási rendszerre vonatkozó közös lépések terén. Végezetül a megbeszélések témáját képezik különféle közös problémát jelentő nemzetközi kérdések, valamint a közös szomszédságunkon belüli szorosabb együttműködés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek