2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az EU Polgári Védelmi Mechanizmusának aktiválásáról a líbiai válság kapcsán

Az EU Polgári Védelmi Mechanizmusának aktiválásáról a líbiai válság kapcsán

Az elmúlt napokban Líbiában kialakult válsághelyzet következtében több mint ötezer EU állampolgár rekedt az országban.

2011. február 23-án 16.45 órakor a Magyar Köztársaság Külügyminisztere döntött az EU Polgári Védelmi Mechanizmus aktiválásáról a konzuli segítségnyújtás támogatására, az EU állampolgárok hazaszállítása érdekében.
A Mechanizmus aktiválását az a tagállamok által jelzett igény indokolta, hogy a Benghazi (1014 km-re Tripolitól, Líbia) területen tartózkodó EU-s állampolgárok hazaszállításához további kapacitásokra van szükség, hiszen az EU állampolgárok hazatérését tengeri úton lehet megoldani, mert a légi szállításra jelenleg a líbiai repterek nem, vagy korlátozottan alkalmasak.

Az elnökség a Mechanizmus aktiválásával jelezte a tagállamoknak, hogy az ügyeletén, az EU Monitoring és Információs Központján (MIC) keresztül bocsássák rendelkezésre az evakuációhoz szükséges tagállami szállítási kapacitásaikat.   

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonnal reagált a kialakult helyzetre, a Brüsszelben tartózkodó katasztrófavédelmi tiszttel megerősítette a MIC-et és az aktiválásról haladéktalanul tájékoztatta a Belügyminisztériumot, a Külügyminisztériumot, az EU, NATO és ENSZ képviseletekre kihelyezett szakdiplomatákat, illetve a Tripoli Magyar Nagykövetséget. Ezalatt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megkezdte a hazaszállítás műveleti tervezését, továbbá információt gyűjtött és műholdas felvételeket kért az EU-tól, NATO-tól a művelet sikeres végrehajtása érdekében.

A helyzetre készített műveleti terv koordinálása az uniós intézményekkel folyamatos, annak érdekében, hogy az uniós állampolgárok hazaszállítása a lehető leghamarabb, biztonságos módon megtörténjen.   

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek