2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az antitröszt eljárások bizottsági reformja és a meghallgató tisztviselő szerepének bővítése

Az antitröszt eljárások bizottsági reformja és a meghallgató tisztviselő szerepének bővítése

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el, amelynek célja az antitröszt eljárásokban résztvevő felekkel való együttműködés javítása és a felek eljárási jogainak védelmét szolgáló mechanizmusok erősítése. Az intézkedésekkel a versenyjogi eljárások átláthatóbbá és igazságosabbá válnak, a felek pedig tisztább képet kapnak arról, hogy mire számíthatnak a trösztellenes vizsgálatok különböző szakaszaiban, és a bizottsági szolgálatokkal is könnyebben működhetnek együtt. Ha a felek között eljárási jogokkal kapcsolatos vita merül fel, akkor ezzel a versenyügyi meghallgató tisztviselőhöz fordulhatnak, akinek szerepe az antitröszt eljárás teljes folyamatát tekintve hangsúlyosabbá válik.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „Az eljárási csomag bizonyítja, hogy készek vagyunk figyelembe venni az érdekeltek véleményét, tanulni a tapasztalatokból és előrelépéseket tenni úgy, hogy közben az eljárások hatékonyságát is fenntartjuk. Véleményem szerint a gyakorlatban tett valódi előrelépések a versenyjogi eljárásokban részes felek mindegyikének hasznára válnak.”

A bevált módszerekről szóló közlemény egy korábbi 2010-es tervezethez képest nyilvános konzultáción és gyakorlati tapasztalatokon alapuló újításokat vezet be, például:

A kifogásközlésben tájékoztatják a feleket a kiszabható bírságokra vonatkozó legfontosabb paraméterekről.

A helyzetelemező találkozókat bizonyos esetekben a kartellügyekre és a panasztevőkre is kiterjesztik.

A kifogásközlést megelőzően könnyebb hozzáférést biztosítanak a panasztevők és harmadik felek által benyújtott legfontosabb anyagokhoz, például gazdasági tanulmányokhoz.

A panaszok elutasítását teljes egészében vagy összegzett formában nyilvánosságra hozzák.

A csomag a meghallgató tisztviselő mandátumának felülvizsgálatával erősíti és kiterjeszti a meghallgató tisztviselő szerepét. A meghallgató tisztviselő független az ügyet kezelő szolgálatoktól, és a versenyjogi eljárások során meghatározó szerepet játszik az eljárási jogok védelmében. Új mandátumával a meghallgató tisztviselő beavatkozhat az antitröszt, valamint bizonyos összefonódás-ellenőrzési eljárások vizsgálati szakaszába.

A csomag a gazdasági bizonyítékok benyújtására vonatkozó bevált módszerekkel kapcsolatban is tartalmaz újításokat.

Kiegészítő információk

Közlemény az antitröszt eljárások bevált módszereiről

A közlemény iránymutatást ad a bevált módszerekre vonatkozóan annak érdekében, hogy a felek az eljárás folyamán könnyebben tájékozódhassanak a dolgok aktuális állásáról. Továbbá biztosítani kívánja, hogy a bizottsági szolgálatok és az érdekelt felek között már a kezdeti szakaszban szorosabb együttműködés jöjjön létre. 2010-től a következő gyakorlatokat vezették be:

A hivatalos eljárások korai megindítása.

Helyzetelemző találkozók az eljárások kulcsfontosságú szakaszaiban.

A legfontosabb benyújtott anyagok nyilvánosságra hozása már a vizsgálati szakaszban.

Az eljárások megindításának és lezárásának, valamint annak nyilvános bejelentése, hogy mikor került megküldésre a kifogásközlés.

Iránymutatás a kötelezettségvállalási eljárás gyakorlati alkalmazására vonatkozóan.

A 2010 januárjában indított nyilvános konzultációt, valamint a bevált módszerek tervezetével kapcsolatban szerzett tapasztalatokat követően további lényegi javításokat vezettek be:

A kifogásközlésben tájékoztatják a feleket a kiszabható bírságokra vonatkozó legfontosabb paraméterekről.

A helyzetelemező találkozókat bizonyos esetekben a kartellügyekre és a panasztevőkre is kiterjesztik.

A kifogásközlést megelőzően könnyebb hozzáférést biztosítanak a panasztevők és harmadik felek által benyújtott legfontosabb anyagokhoz, például gazdasági tanulmányokhoz.

A panaszok elutasítását teljes egészében vagy összegzett formában nyilvánosságra hozzák.

A meghallgató tisztviselő mandátumának felülvizsgálata

Megváltozott mandátumával a meghallgató tisztviselő fontosabb szerephez jut az eljárási jogok védelmének területén.

A meghallgató tisztviselő elsősorban a vizsgálati szakaszban kap új feladatokat:

Megoldhatja a cégek és külső ügyvédeik közötti, a közlések titkosságával kapcsolatos ügyeket (ügyvédi titoktartási kötelezettség).

Közbeavatkozhat abban az esetben, ha valamely cég úgy gondolja, hogy nem kapott tájékoztatást az eljárásban betöltött helyzetéről.

A felek abban az esetben is a meghallgató tisztviselőhöz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy nem kötelezhetőek olyan kérdések megválaszolására, amelyek valamely jogsértés bevallására kényszeríthetik őket.

Beavatkozhat az 1/2003-as trösztellenes rendelet 18. cikkének (3) bekezdése szerinti információkérésekre adott válasz határidejének meghosszabbításával kapcsolatos vitákba.

További példák fontos újításokra:

A szóbeli meghallgatások előkészítésében és lefolytatásában betöltött szerep jelentősebbé válik.

A meghallgató tisztviselő az eljárás folyamán – a vizsgálati szakaszt is ideértve – jelentéseket készít az eljárási jogok gyakorlati érvényesüléséről.

A meghallgató tisztviselő új mandátuma kimondottan felhatalmazza a feleket, hogy a trösztellenes kötelezettségvállalási eljárások során a meghallgató tisztviselőhöz forduljanak.

A gazdasági bizonyítékok benyújtásának bevált módszerei

Mivel összetettebb esetekben a gazdaság jelentősége folyamatosan nő, a Bizottság gyakran lényeges gazdasági adatokat is kér, a felek pedig gyakran komplex gazdasági elméletekre alapozzák érveiket, vagy empirikus elemzéssel szolgálnak.

Az ilyen jellegű bizonyítékok benyújtásának és értékelésének egyszerűsítése érdekében a bevált módszerekről szóló dokumentum rögzíti azokat a kritériumokat, amelyeknek a gazdasági és ökonometriai elemzéseknek meg kell felelniük, illetve magyarázatot nyújt arra, hogy hogyan kezelik ezeket az elemzéseket.

A dokumentumcsomag az alábbi címen érhető el:

http://ec.europa.eu/competition/antitrust/legislation/legislation.html

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek