2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A magyar Bermuda Háromszög európai hódításai – Románia, Erdély

A magyar Bermuda Háromszög európai hódításai – Románia, Erdély

Előkészítő látogatást tettek Romániában, Nyárászeredán a magyarországi helyi akciócsoportok a Nyárádmente LEADER Egyesületnél. Magyar szervezetként az Észak-Borsodi Leader Unió, Pannónia Kincse Leader és Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület vett részt a tapasztalatcserén. Az utazás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósult meg.

A Romániában töltött napok alatt a magyar csoportoknak lehetősége adódott előkészíteni az erdélyi partnerekkel történő kölcsönös megállapodást, melynek eredményeként egy nemzetközi hálózat építhető ki. A megbeszéléseken a Civitas Alapítvány képviselői is jelen voltak, hiszen az együttműködés az alapítványnak is köszönhető. A látogatóknak Erdélyben lehetőségük volt megtekinteni az erdélyi projekteket, így láthattak például megváltozott munkaképességűeknek biztosított munkahelyeket, házi biogáz üzemet, csűrszínházat és pisztrángtelepet is.

„Az Erdélyben töltött 4 nap jó lehetőséget biztosított arra, hogy a magyar LEADER szervezetek is megoszthassák tapasztalataikat egymással, valamint az erdélyi egyesület munkaszervezete is ötleteket, információkat kaphatott stratégiájuk átdolgozásához, finomításához. Rendkívül nyitott együttműködő partnerekre találtunk, akik mind azért dolgoznak, hogy térségeik felvirágozzanak, hogy értékeik megőrzésre kerüljenek.” – mondta Székely Rita, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője.

Az egyesületek önálló tevékenységeik alapján is nagymértékben hozzájárulnak a turisztikai és kulturális értékek átadásához, de ezek az együttműködéssel még inkább fejleszthetők. A harmadik napra a projektbe helyi és magyarországi partnerek is bekapcsolódtak, és a Sóvidék LEADER HACS és a magyar Felső-Bácska LEADER HACS is részt vett. Ennek köszönhetően a partnerség lehetőségei még tágabbra nyíltak.

„Fontos számunkra a résztvevő országok és a térségben élők helyi identitástudatának erősítése, illetve a helyi adottságokra épülő gazdaságfejlesztés elősegítése. Célunk a térségek és országok kultúrájának, helyi termékeinek bemutatása, közös oktatási tematika és egymás térségének és stratégiájának a megismerése. Ügyelnünk kell arra, hogy a fiatalok helyben tartását elősegítsük, hogy a helyi tudás, tapasztalat átadása, cseréje fenntartható maradjon.” – folytatta Székely Rita, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője.

A továbbiakban a látogatásnak köszönhetően elősegíthető a négy helyi akciócsoport területének fejlődése, különös tekintettel a vidékfejlesztésre, a hagyományok ápolására, a turisztikai, kulturális és nemzetközi kapcsolatok építésére. A „Magyar Bermuda Háromszög európai hódításai” címmel 3 hazai LEADER HACS – Észak-Borsodi Leader Unió, Pannónia Kincse Leader és Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület – összefogásában nemzetközi és térségen belüli programsorozat megvalósítását tervezi. A partnerek a jövőben szakmai programok, kulturális, hagyományőrző fesztiválok keretében hangsúlyoznák az egyes térségek hagyományait, épített, természeti környezeti és kulturális értékeit. Elképzeléseik szerint az akciócsoportok, a nemzetközi és a magyarországi partnerek bevonásával „két korszak életét mutatnák be” a két-három napos rendezvények, fesztiválok keretében.

Cél a térségek és országok kultúrájának (kézművesség, népzene, népi hagyományok), helyi termékeik bemutatása, jó gyakorlatok ismertetése. Továbbá közös oktatási tematika, jó gyakorlatokat bemutató kiadványok, saját arculat kialakítása, egymás térségének és stratégiájának a megismerése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek