2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A kiságy is veszélyes lehet

A gyermekeknek szánt hálószobai termékekre − többek között paplanokra, babahálózsákokra és matracokra − vonatkozó új biztonsági szabványok meghatározására irányuló javaslat szabad utat kapott ma az EU tagállamaitól. Az új szabványok célja a gyerekágyak használata során előforduló balesetek megelőzése. A szavazásra az Általános Termékbiztonsági Bizottság ülésén, Brüsszelben került sor.

/illusztráció/

 

A kiságyak és ágynemű használata során előforduló balesetek évente több gyermek halálát okozzák, mint bármely más gyermekápolási cikk. Az európai sebesülési adatbázis szerint 2005 és 2007 között az Európai Unióban 17 000, 0-4 éves korú kisgyermeket ért baleset kiságyban. A súlyos, nem egyszer halálos kimenetelű, matracok, védőrács, felfüggeszthető bölcsők, gyerekpaplanok, babahálózsákok okozta balesetek gyakorisága ellenére jelenleg nem vonatkozik semmilyen európai uniós biztonsági szabvány a fent említett termékekre.

A javasolt szabványok csökkentenék a lazán illeszkedő részek, illetve a zsinórok és hurkok okozta fuldoklás és fulladásos halál, valamint a nem megfelelően megtervezett matracok okozta beszorulás veszélyét. Egy sor egyéb szükséges szabvány is bevezetésre kerül majd, többek között olyan stabilitási és tervezési követelmények, melyek célja, hogy csökkentsék a felfüggeszthető bölcsőből való kiesés és a sérülés veszélyét. A javasolt biztonsági követelményeket három hónapos vizsgálati időszaknak veti alá az Európai Parlament és a Tanács. Ezt követően a biztosok testülete elé kerülnek, ahol hivatalos döntés születik felőlük. Végül az európai szabványügyi testületek kidolgozzák a megfelelő szabványokat.

 

Az Európai Unió fogyasztóügyi biztosa, Meglena Kuneva szerint „a szülő vagy gondozó megítélésére van bízva, miként gondoskodik legjobban gyermekei biztonságáról. A mi feladatunk szavatolni, hogy azok a szülők, akik e termékeket használni kívánják, biztonsággal tehessék azt. Őrködnünk kell a legkiszolgáltatottabb fogyasztók jólléte felett. Elengedhetetlen követelmény, hogy a kezelési útmutatók világosak, a termékek pedig valóban biztonságosak legyenek. Ezenkívül meg kell felelniük valamennyi szükséges biztonságossági vizsgálaton.

A jelenlegi helyzet

A mai napon megszavazott szabványok egy, a Bizottság és a tagállamok szorgalmazta széles körű törekvés részei, melynek célja egy sor, gyermekek számára készített termékre vonatkozó uniós szabvány korszerűsítése. Világszerte magas a gyermekgondozási termékek használata során előforduló, kora gyermekkorban elszenvedett balesetek és sérülések száma.

Az Egyesült Államokban például 2007-ben a becslések szerint 62 ezer olyan öt év alatti gyermek részesült sürgősségi ellátásban, aki gyermekgondozási termékek használata során sérült meg. 2007-2008-ban Bizottság a tagállamokkal való konzultációt követően tanulmányt készített, amelyben meghatározta a legsúlyosabb kockázatot jelentő gyermekgondozási termékeket, melyekre vonatkozóan nincsenek biztonsági szabványok, vagy ha vannak, nem terjednek ki valamennyi kockázatra. A mai szavazás tárgyát képező öt termék is megtalálható a tanulmány által kiemelt termékek között.

A gyermekek számára készített hálószobai termékeknél fellépő problémák

A termékekkel kapcsolatos legfőbb kockázatok a következők:

Matracok: A fő kockázatot a beszorulás és az anyag gyúlékonysága jelentik. A tervezési problémák könnyen vezethetnek beszoruláshoz és fulladáshoz. Például ha a matrac túl kicsi, a kisgyermek beszorulhat a matrac és az ágytest közötti résbe. Szintén kockázatot jelenthet, ha a matrac nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak.

Babahálózsákok és védőrácsok. A fő veszélyt a leváló zsinegek, hurkok, leválasztható részek és betétanyagok légutakba kerülése jelenti, mivel ennek során felléphet fuldoklás és fulladás.

Gyerekpaplanok. A fő kockázatot a fuldoklás és a hipertermia jelentik. Megfelelő biztonsági tájékoztatás hiányában a gyerekpaplanok túlhevülést és fulladást okozhatnak, és ilyen módon hirtelen csecsemőhalálhoz vezethetnek.

Felfüggeszthető bölcsők. A fő kockázatot a nem megfelelő tervezés okozta fuldoklás, beszorulás és sérülés jelentheti. Különös veszélyt jelenthet az instabil szerkezet, vagy felfüggeszthető bölcsők esetén a szerkezeti integritás hiánya.

Háttérinformáció

Az újszülöttek naponta átlagosan 16 órát alszanak. Még a 3 és 5 év közötti kisgyermekek esetében is legalább 11-13 óra körülire tehető a napi alvásidő mennyisége.. Életük első öt évének során a csecsemők és kisgyermekek a napnak legalább a felét töltik el alvás céljára kialakított környezetben. Mivel a csecsemők és kisgyermekek leggyakrabban ilyen környezetben maradnak hosszabb időre felügyelet nélkül, az itt fellelhető termékeknek biztonságosnak kell lenniük.

Javaslatok

Az új EU-szabványok új biztonsági követelményeket határoznak meg, melyek célja, hogy növeljék a fent említett termékek általános biztonságosságát. Például a matracok tervezésénél törekedni kell a beszorulás vagy a fulladás kockázatának minimalizálására. Ügyelni kell arra, hogy ne maradjon rés a matrac és az ágyváz között, és a gyermek ne mozdíthassa el a könnyen a matracot. A babahálózsákok, gyerekpaplanok és védőrácsok többé nem rendelkezhetnek olyan tartozékokkal, mint a zsinegek, hurkok és apró leválasztható részek, valamint kerülendők az éles, kiálló részek is. Így megakadályozható az, hogy légcsőelzáródás és fulladás álljon be, vagy más sérülés keletkezzen. Egy másik követelmény értelmében a figyelmeztetések és kezelési útmutatók ezentúl egyértelműen feltüntetik az egyes termékekhez kapcsolódó kockázatokat, valamint tartalmazzák a higiéniai követelményeket is. Lásd: MEMO/09/473 .

A következő lépések

A Bizottság javaslata az Európai Parlament és a Tanács elé kerül három hónapos vizsgálatra, majd a hivatalos döntést a biztosok testülete hozza meg. Ezután az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) kap megbízást az új termékszabványok kidolgozására. Ez a folyamat akár két évig is eltarthat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek