2024. 08. 3. szombat

Hermina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság felvázolja a pénzügyi szektor megadóztatására vonatkozó elképzeléseit

A Bizottság felvázolja a pénzügyi szektor megadóztatására vonatkozó elképzeléseit

A mai napon az Európai Bizottság bemutatta a pénzügyi szektor jövőbeli megadóztatását célzó ötleteit. Azon alapfeltevésekből kiindulva, hogy a pénzügyi szektornak tisztességes módon hozzá kell járulnia az államháztartáshoz, és hogy a kormányoknak a jelenlegi gazdasági helyzetben sürgősen új bevételi forrásra van szükségük, a Bizottság kétpilléres megközelítést terjeszt elő. Globális szinten a Bizottság támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó (tranzakciós adó) ötletét, ami segíthet a fejlesztéssel vagy az éghajlatváltozással összefüggő nemzetközi kihívások finanszírozásában.

Uniós szinten a Bizottság ajánlása szerint a pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó lenne az előnyben részesített megoldás. Gondos tervezés és végrehajtás mellett a pénzügyi tevékenységekre kivetendő, uniós szintű adó jelentős bevételeket tudna teremteni, és anélkül segítené elő a pénzügyi piacok nagyobb mértékű stabilitását, hogy szükségtelen kockázatnak tenné ki az EU versenyképességét. A Bizottság elképzeléseit október végén terjeszti az Európai Tanács, novemberben pedig a G-20 országok csúcstalálkozója elé.

Algirdas Šemeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: „Jó okunk van a pénzügyi szektor megadóztatására – és működőképes módszerünk is van hozzá. Meggyőződésem, hogy a Bizottság által ma előterjesztett ötletek a megfelelőek annak biztosítására, hogy a pénzügyi szektor tisztességes módon hozzájáruljon a legsürgetőbb uniós és globális kihívások megoldásához.”

A bankok megadóztatása: globális és uniós szintű megközelítés

A Bizottság támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó (tranzakciós adó) globális szintű bevezetésének ötletét, és a G-20-on belül folytatja az ennek elfogadtatására irányuló munkáját. Ha ambiciózus globális célokat kívánunk elérni többek között a fejlesztés és az éghajlatváltozás területén, a nemzetközi partnereknek globális szintű finanszírozási eszközökről kell megállapodniuk. A pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó minden egyes tranzakciót megadóztatna annak értéke alapján, és jelentős bevételeket eredményezne. A Bizottság úgy véli, hogy egy jól végrehajtott, nemzetközileg alkalmazott pénzügyi tranzakciós adó megfelelő eszköze lehet a fontos globális politikákhoz szükséges források előteremtésének.

Európai szinten a Bizottság a pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó lehetőségének megfontolását javasolja. A pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó a pénzügyi szektorban tevékeny vállalkozások nyereségét és javadalmazását venné célba. Így – ellentétben a tranzakciós adóval – nem az egyes pénzügy tranzakciókban részt vevő valamennyi felet, hanem sokkal inkább a vállalatokat adóztatná meg. Miután mélyrehatóan elemezte a pénzügyi szektor megadóztatásának lehetséges opcióit, a Bizottság arra a véleményre jutott, hogy a pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó volna a pénzügyi szektor megfelelő megadóztatásának és az új bevételek előteremtése iránti uniós szükséglet kielégítésének legjobb eszköze.

A pénzügyi szektor tisztességes mértékű hozzájárulása

Annak érdekében, hogy értékelni tudja: teljes egészében indokolható-e a pénzügyi szektorra kivetendő újfajta adónem, a Bizottság megvizsgálta, milyen mértékben járul hozzá e szektor jelenleg az állami költségvetésekhez. Arra a következtetésre jutott, hogy jó okai vannak a pénzügyi szektorra kivetendő adók bevezetésének, mégpedig a következők: Először is, a pénzügyi szektor volt a pénzügyi válság egyik fő oka és az elmúlt néhány évben jelentős kormányzati támogatásban részesült. Ezért megfelelő módon kell hozzájárulnia Európa gazdaságainak fellendítési költségeihez és az államháztartás megszilárdításához. Másodszor, a korrekciós banki adó kiegészíthetné a pénzügyi piacok hatékonyságának növelésére és volatilitásuk csökkentésére kialakított alapvető szabályozási intézkedéseket (ideértve a banki illetéket és a bankszanálási alapot). Végül, tekintve, hogy a pénzügyi szektor az EU-ban mentesül a hozzáadottérték-adó (héa) alól, egy ilyen adónem biztosítaná, hogy ez a szektor ne legyen aluladóztatott más ágazatokhoz képest. Röviden, az új adónem elősegítené annak biztosítását, hogy a pénzügyi szektor méltányosabb és számottevőbb módon járuljon hozzá az államháztartáshoz, pótlólagos bevételi forrást jelentene és előmozdítaná egy stabilabb és hatékonyabb pénzügyi szektor kialakítását.

További lépések

A Bizottság október 19-én, a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülésén az Unió pénzügyminiszterei elé terjeszti, október végén, az Európai Tanács ülésén pedig az uniós állam- és kormányfőknek mutatja be közleményét. Novemberben, a G-20 találkozóján az EU ismerteti a pénzügyi szektor megadóztatására vonatkozó álláspontját, többek közt azzal a szándékkal, hogy a nemzetközi partnereket globális megközelítésről való megállapodásra ösztönözze. Emellett a Bizottság mélyreható hatásvizsgálatot indít majd a mai közleményben foglalt ötletek további vizsgálata érdekében azzal a céllal, hogy 2011-ben szakpolitikai kezdeményezéseket tudjon előterjeszteni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek