2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság Aranycsillag díjjal jutalmazza a polgárok projektjeit
A Bizottság Aranycsillag díjjal jutalmazza a polgárok projektjeit

A Bizottság Aranycsillag díjjal jutalmazza a polgárok projektjeit

A Bizottság Aranycsillag díjjal jutalmazza a polgárok projektjeitAz év folyamán végzett válogatást követően az Európai Bizottság a mai napon 8 projektet tüntet ki az „aktív európai polgári szerepvállalás aranycsillagával” a brüsszeli díjátadó ünnepségen. Az ünnepséget uniós konferencia előzi meg, mely eszmecserét tesz lehetővé az önkéntes tevékenységeken keresztül megvalósuló, aktív polgári szerepvállalásról, illetve annak Európára gyakorolt hatásáról. A szakemberek, politikai döntéshozók és a felsőoktatási szakemberek részvételével megrendezésre kerülő konferencia a polgárok mozgósításának kezdetét jelzi Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évet (2011) illetően.

„A mai napon aranycsillaggal kitüntetett projektek azt példázzák, hogy az európai polgárok központi szerepet töltenek be a közös európai térség kialakításában. Az új Európai Bizottság egyik fő célkitűzése az európai polgárság és a polgári szerepvállalás további erősítése, valamint lehetőség biztosítása arra, hogy az európai polgárok még inkább irányíthassák Európa jövőjét. A mai rendezvényen bemutatott projektek arról tanúskodnak, hogy megvan az ezen ambíció megvalósításához szükséges potenciál”, nyilatkozta Maroš Šefčovič, az oktatásért, képzésért, kultúráért és az ifjúságért felelős biztos.

Az Aranycsillag-díjjal az „ Európa a polgárokért ” program keretében finanszírozott azon projekteket ismerik el hivatalosan minden évben, melyek célja a polgárok bevonása az EU építésébe. 2007. évi indítása óta a program minden évben közel egy millió közvetlen résztvevőt mozgósított , alkalmat adva arra, hogy elgondolkozzanak közös identitásukról , miközben felfedezik a köztük és az Európa más részein élő polgárok közötti kulturális különbségeket és hasonlóságokat. A testvérvárosok közötti cserékkel, a transzeurópai civil társadalmi, illetve emlékprojektekkel az „Európa a polgárokért” program nagymértékben hozzájárul az európai közéleti találkozóhely és az aktív európai polgárság létrehozásához.

A 2011-es európai év az Európai Bizottság politikai kezdeményezése, mely az európai civil társadalmi szervezetek arra irányuló erős akaratára ad választ, hogy rámutassanak az önkéntesség jelentette igen jelentős potenciálra, megemlékezésül az Egyesült Nemzetek által 2001-ben szervezett Önkéntesség nemzetközi éve 10. évfordulójára. Az európai év az önkéntesség fontosságára irányítja majd a figyelmet, ösztönzi az önkéntesek elismerését, támogatja a vitákat és a bevált gyakorlatok cseréjét az önkéntesség politikai keretének javítása és az EU-n belüli önkéntes tevékenységek jobb feltételeinek megteremtése céljából.

fotó:https://www.europe-for-citizens.eu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek