2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A banktitok többé nem lehet ürügy az információ megtagadására!!!
A banktitok többé nem lehet ürügy az információ megtagadására!!!

A banktitok többé nem lehet ürügy az információ megtagadására!!!

A banktitok többé nem lehet ürügy az információ megtagadására!!! Gyors és pozitív választ adott az európai uniós tagországainak pénzügyminiszteri tanácsa az Európai Bizottság azon stratégiájára, amelynek célja az adócsalás, adókikerülés elleni harc támogatása – hangoztatta Kovács László adópolitikai és vámügyi biztos a témával is foglalkozó luxemburgi pénzügyminiszteri ülést követően.

Úgy vélte, a miniszterek zárónyilatkozata erős jelzést küld a nemzetközi közösségnek is, mert megerősíti az EU elkötelezettségét a tisztességes adópolitika elvei – mindenekelőtt az átláthatóság és az információcsere – iránt.

Kovács László sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy egyre nagyobb politikai jelentőséggel bír az adócsalás kérdése az unióban. A tagállamok ugyanis egyrészt a gazdasági válság körülményei között nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az évi 200-250 milliárd eurós adóbevétel-veszteségnek, másrészt politikailag és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben Európában százmilliók pontosan fizetik az adójukat, néhány cég és magánszemély igyekszik jelentős összeget kivonni az adózási kötelezettség alól.
A magyar biztos beszámolt arról: az uniós országok elkötelezték magukat, hogy megállapodást érnek el arról a három irányelv-tervezetről, amelyet a bizottság tavaly novemberben, illetve idén februárban terjesztett be a megtakarítások adóztatásáról, az adókötelezettség pontos felmérését szolgáló információcseréről, valamint az adóbehajtást szolgáló adminisztratív együttműködésről.

Ezeknél hangsúlyozottan szerepel az is, hogy a banktitok többé nem használható ürügyként az információ megtagadására – emelte ki Kovács László.

Elmondta azt is: a megtakarítások adóztatásával kapcsolatban a tagországok felkérték a bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat a tervezett változtatásokról az öt nem európai uniós országgal, amelyek egyébként részei a rendszernek (Svájc, Liechtenstein, Monaco, Andorra és San Marino). A változtatások közül a biztos a direktíva hatályának a kiterjesztését emelte ki az úgynevezett innovatív pénzügyi termékekre, mint a tőkegarantált befektetési formák és az életbiztosítások. Másik módosítás az eddig adómentes alapítványok és trösztök bevonása a rendszerbe.

A miniszterek felkérték Nagy-Britanniát és Hollandiát is, hogy ők is kezdjenek tárgyalásokat saját függő és társult területeikről.

Kovács László tájékoztatta a tanácsot arról is, hogy május végén biztató tárgyalásokat folytattak azzal a három ázsiai nemzetközi pénzügyi központtal (Makaó, Hongkong, Szingapúr), amelyek tavaly januárban „még határozottan ellenálltak” annak a kérésnek, hogy csatlakozzanak az unió megtakarítási adózási rendszeréhez.

Norvégia is kész tárgyalni erről a kérdésről – tette hozzá a biztos.

A miniszterek arra is biztatták a bizottságot, hogy mielőbb fejezze be a csalás elleni megállapodásról szóló tárgyalásokat Liechtensteinnel. Tudomásul vették, hogy ezt követen a bizottság konkrét javaslatokat terjeszt be ugyanilyen tárgyalásokra a másik négy említett unión kívüli európai országgal.

Kovács László jelezte, hogy Liechtensteinnel elég közel jutottak már a megállapodáshoz, csupán néhány kérdés maradt nyitva. A partner vállalta, hogy együttműködik az adókötelezettség pontos megállapításában, illetve kész az amerikai-liechtensteini megállapodás minden előírását az uniós egyezménybe is bevenni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek