2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

2,5 milliárd euró a vállalkozásoknak

– versenyképességük fokozásáért és a kis- és középvállalkozások előmozdításáért 2014-től 2020-ig
A finanszírozáshoz való hozzáférés elősegítése és a vállalkozói kultúra előmozdítása, az új vállalkozások létrehozását is beleértve – ezek a Bizottság által ma előterjesztett, új pénzügyi támogatási program legfontosabb elemei.

A vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért program (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs – COSME), amely a 2014-2020 időszakra 2,5 milliárd euróval rendelkezik, egy olyan finanszírozási eszköz, amely folytatja a jelenlegi versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) tevékenységeit. Az új program különösen támogatja: 1) a vállalkozókat, elsősorban a kis- és középvállalkozásokat, hogy könnyebben hozzáférjenek a vállalkozásaikhoz szükséges finanszírozási lehetőségekhez, 2) azokat a polgárokat, akik vállalkozókká kívánnak válni, és nehézségekbe ütköznek a vállalkozásuk elindításakor, 3) a tagállamok hatóságait, amelyek hatékony politikai reformintézkedéseik kidolgozásához és végrehajtásához így hatékonyabb segítséget kapnak.

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „A kis-és középvállalkozások finanszírozási lehetőségekhez, piacokhoz és vállalkozáspolitikai intézkedésekhez való hozzáférésének megkönnyítése a válság leküzdésének kulcseleme. E program hozzájárul a vállalkozások növekedési potenciáljának felszabadításához és a reálgazdaság ösztönzéséhez. Elősegítjük a vállalkozások versenyképességét, új munkahelyeket teremtünk és fokozzuk az uniós gazdaság növekedési lehetőségeit.”

Háttér-információk

A vállalkozások versenyképességéért és a kis-és középvállalkozásokért program a finanszírozási eszközöket helyezi a középpontba és a vállalkozások nemzetközivé válásának támogatására összpontosít. Annak érdekében, hogy a kisvállalkozások minél könnyebben élhessenek a program nyújtotta előnyökkel, a programot egyszerűsíteni fogják. A program általános célkitűzései a következők:

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozáshoz jutásának elősegítése, tőkefinanszírozás és hitel formájában: A kkv-k először is a növekedési szakasz beruházásait támogató tőkefinanszírozási eszköz révén piaci alapon nyújtott, visszatérítendő tőkefinanszírozásban részesülnek, elsősorban kockázati tőke formájában, pénzügyi közvetítőkön keresztül. A hiteleszköz pedig közvetlen vagy más kockázatmegosztási konstrukciókat kínál a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek fedezéséhez pénzügyi közvetítőkön keresztül.

Piacokhoz való hozzáférés az Unión belül és világszerte: Növekedésorientált vállalkozástámogató szolgáltatások az Enterprise Europe Network révén, amely elősegíti az üzleti tevékenységek bővítését az egységes piacon. E program a kkv-kat az Unión kívül is támogatja. A nemzetközi ipari együttműködés támogatása is a program része, különösen az EU és fő kereskedelmi partnerei közötti szabályozási és vállalkozói környezet különbségének csökkentése céljából.

A vállalkozói készség ösztönzése: a vállalkozói képességek és attitűdök fejlesztésére irányuló tevékenységek, különösen az új vállalkozók, a fiatalok és a nők körében.

A program várhatóan évente 39 000 céget fog támogatni, amelyek előreláthatólag évente 29 500 munkahelyet teremtenek, illetve őriznek meg, és 900 új üzleti terméket, szolgáltatást vagy folyamatot hoznak létre. Az európai vállalkozások számára nyújtott mintegy 3,5 milliárd euró további kölcsönnek és beruházásnak köszönhetően a hitelhez való hozzáférés egyszerűbb lesz a vállalkozók számára, különösen azoknak, akik határokon átnyúló tevékenységeket kezdeményeznek. A program végrehajtásának pénzügyi kerete 2,5 milliárd euró, amelyből 1,4 milliárd eurót a finanszírozási eszközökre különítettek el. A fennmaradó összeget az Enterprise Europe Networkre, a nemzetközi ipari együttműködés elősegítésére és a vállalkozói készségek oktatására fordítják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…