2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • 2009. évi Élelmezési Világnap: Az EU az éhínség ellen indított világméretű küzdelem élén

2009. évi Élelmezési Világnap: Az EU az éhínség ellen indított világméretű küzdelem élén

2009. évi Élelmezési Világnap: Az EU az éhínség ellen indított világméretű küzdelem élénA 2009. évi Élelmezési Világnap alkalmával, amelyre október 16-án kerül sor, az Európai Unió minden eddiginél elkötelezettebben támogatja annak elősegítését, hogy Földünk valamennyi részén könnyebben juthassanak élelemhez az emberek. Az aquilai G8-találkozón tett több mint 2 milliárd eurós kötelezettségvállalásával – az egymilliárd euró összegű uniós élelmezésfinanszírozási eszköz mellett – a világon az Európai Unió járul hozzá a legjelentősebb mértékben a globális élelmiszer-biztonság megteremtéséhez.

„Az Élelmezési Világnap célja, hogy valamennyiünket emlékeztessen rá: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a csaknem egymilliárd embert fenyegető éhínséget. Hogy sikeresen szembenézhessünk e kihívással, az EU egymilliárd eurós élelmezésfinanszírozási eszközt bocsátott rendelkezésre. Ennek köszönhetően gyors és kézzelfogható eredményt érhetünk el azáltal, hogy a fejlődő országok mezőgazdasági kistermelői számára biztosítjuk a mezőgazdasági termelés fellendítéséhez szükséges vetőmagot és műtrágyát. Az élelmezésfinanszírozási eszköz végrehajtása során szerzett tapasztalatainkra alapozva biztosítjuk majd, hogy az aquilai G8-találkozón tett újabb felajánlásunk is éppoly hatékonyan járuljon hozzá a világszinten tapasztalható éhínség leküzdéséhez” – hangsúlyozta Karel De Gucht, fejlesztési és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos.

A világon több mint egymilliárd emb er alultáplált; ez a Föld teljes lakosságának 15%-át, azaz egyhatodát teszi ki. Az élelmiszer- és pénzügyi válság következtében ez a szám egyre növekszik. Így az élelmiszer-ellátás bizonytalansága valós veszélyt jelent arra nézve, hogy – a millenniumi fejlesztési célokban foglaltak szerint – 2015-ig sikerül-e felszámolnunk a világban tapasztalható elképesztő szegénységet.

Az Európai Unió elsősorban az élelmezésbiztonság, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén kíván segítséget nyújtani a fejlődő országoknak, gyors és jelentős mértékű támogatást biztosítva a világ egyre nagyobb részét érintő éhínség legyőzéséhez. Ennek kézzelfogható eredménye a globális élelmezésbiztonságról szóló aquilai kezdeményezés keretében idén tett uniós kötelezettségvállalás. Az Európai Unió e kezdeményezésen belül mintegy 2,7 milliárd euróval járul hozzá az említett célhoz, és ezáltal az első számú befizető partnerré vált e téren. Az egymilliárd eurós élelmezésfinanszírozási eszköznek már mintegy 85%-a felhasználásra került, ami azt bizonyítja, hogy az EU továbbra is szilárdan elkötelezett a világ legszegényebb népei életkörülményeinek javítása iránt, és teljesíti az ígéreteit.

Tavaly decemberi bevezetése óta az egymilliárd eurós élelmezésfinanszírozási eszköz a becslések szerint több mint 33 millió embernek nyújtott segítséget a folyamatban lévő kezdeti projektjei révén – és ennek eredményei immár kezdenek megmutatkozni. Például Zimbabwében 26 000 tonna vetőmagot és műtrágyát szereztek be azzal a céllal, hogy 176 000 veszélyeztetett helyzetű gazdálkodó között szétosszák – ez az ország falusi gazdálkodóinak mintegy 10–15%-át teszi ki. Ennek az EU és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közötti közös erőfeszítésnek köszönhetően lehetőség nyílik a hagyományos élelmiszergyártás megkétszerezésére.

Bangladesben az Élelmezési Világprogrammal (WFP) közösen indított program eredményeképpen 43 ezerrel nőtt azok száma, akik immár halászati lehetőségekhez jutnak, és további 60 ezren élnek most már a sós víz behatolása ellen védett területeken.
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…