2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Erre a 4 területre koncentrálj! — Környezetvédelem otthon

Erre a 4 területre koncentrálj! — Környezetvédelem otthon

Vezessünk kevesebbet, együnk kevesebb húst, takarékoskodjunk az árammal és vásároljunk tudatosabban. Az éghajlatvédelem ilyen apró dolgokkal kezdődik. Ezekkel a tippekkel te is kiveheted a részedet a munkából – és közben még pénzt is spórolhatsz!

A szakértők öt olyan ágazatot azonosítottak, ahol a legnagyobb a megtakarítási potenciál. Ezek az energiatermelés, az ipar, a közlekedés, az építkezések és a mezőgazdaság. Hogyan „fordíthatjuk ezt le” a saját mindennapjainkra? Mit tehetünk mi a saját területeinken?

1. Klímavédelem a konyhában

Ne gondolj semmi extrára, az alapokat már biztosan te is kívülről fújod:
Ha vásárolni mész, vigyél magaddal vászontáskát, hátizsákot, kosarat, stb., ha viszont elfelejtenéd, a boltban kérj újrahasznosított vagy többször használható táskát a termékekhez.
Kerüld az előre csomagolt ételeket, a készételeket, a hordozható poharakat, ha pedig meleg ételt veszel magadnak, fogyaszd azt el helyben.
Ha főzöl, a fagyasztóból kivett ételt ne a mikróban olvaszd ki, hanem szobahőmérsékleten. Tudjuk, hogy gyorsabb a mikrohullámú sütős gyorsolvasztás, de úgy nagyon sok áramot fogyasztasz, amivel ráadásul a pénztárcád tartalmát is erősen lecsökkented.

2. Klímavédelem a háztartásban

Ha csak teheted, használj otthon újrapapírt. Ma már nem csak az irodai géppapírok, de számos más termék (pl. zsebkendő, csomagolópapír) is kapható újrapapírból.
Használj víztakarékos zuhanyrózsát a zuhanyzóban. Az édesvíz kincs, takarékoskodj vele!
Ha lehetséges, használj hálózati csatlakozóval ellátott készülékeket, mert az újratölthető elemek gyártása szennyezi a környezetet. Arra azonban ügyelj, hogy ne töltsd az eszközeid akkumulátorát túl sokáig (de idő előtt sem jó, ha felteszed töltőre), mert ez lerövidíti az élettartamukat.
Gondoskodj arról, hogy lakótereid megfelelően szigetelve legyenek. Így nem dobsz ki pénzt az ablakon a magas fűtésszámlákkal, és a klímát is óvod. (Erről ITT olvashatod további tippjeinket. https://okopoliszalapitvany.hu/gazdalkodj-okosan-telen-is-5-tipp-hogy-sporolj-a-futesszamlan/)

3. Klímavédelem a húsfogyasztás csökkentésével

Táplálkozásunk nagyban befolyásolja az éghajlatváltozást. Egy 2021-es amerikai tanulmány szerint az ember által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátás 35 százaléka az élelmiszeriparnak tulajdonítható. A tanulmány szerint a legnagyobb, 57 százalékos részarányt az állati eredetű élelmiszerek teszik ki.

Klímavédelmi szempontból a marhahús a legrosszabb élelmiszer: egy kilogramm hús előállításához 15 kilogramm takarmányt kell megtermelni. Ehhez 40 négyzetméteres területre van szükség, amely területen 120 kilogramm sárgarépát és 80 kilogramm almát lehetne betakarítani helyette. Nem beszélve a hatalmas mennyiségű vízfelhasználásról és a metángázról, amely együttjár a marhatenyésztéssel. A metán üvegházhatású gázként még a szén-dioxidnál is károsabb.

Van tehát egy egyszerű és praktikus módja annak, hogy mindannyian megvédjük a klímát: csökkentsük a marha-, bárány-, sajt- és tejfogyasztásunkat. Ha ugyanis továbbra is annyi húst és tejterméket fogyasztunk, mint most, akkor a mezőgazdaságból származó globális kibocsátás 2070-re megduplázódik.

De mit együnk helyette?
Alternatív fehérjeforrások

Az ehető rovarok értékesítését 2018 eleje óta szabályozzák az Európai Unióban. Németországban pedig egy szupermarket és egy hamburgerlánc már árul is rovartermékeket. Ennek a sokak által undorítónak tartott trendnek azonban komoly háttere van.

A rovartermesztésnek egyértelmű előnyei, hogy a rovaroknak alig van helyigényük, igénytelenek a tartásukra, robbanásszerűen szaporodnak, kevés vizet igényelnek és nem termelnek üvegházhatású gázokat, mint például a szarvasmarha. Természetesen nem kell átállni rovarok fogyasztására, ha nem akarsz, de mindenképpen gondolkodj el a húsfogyasztási szokásaidon és reformáld meg.

4. Klímavédelem a közlekedésben

Nem mondunk újat azzal, hogy az autók és a repülők nagy mértékben károsítják a környezetet. A legegyszerűbben úgy tehetünk ez ellen, hogy kevesebbszer ülünk be az autónkba és szállunk fel repülőre, vagy kicseréljük gépjárművünket környezetbarát típusra. A repülők vagy a hajók esetén azonban ez egyelőre még nem lehetséges, hiszen belső égésű motorokkal működnek. A szakértők mindenesetre figyelmeztetnek, hogy hosszútávon a repülőgép lesz a klímánk legnagyobb ellensége. Annak a klímának, amelytől mindannyian függünk és amely ijesztő mértékben alakul át már most is.

Forrás:Ökopolisz Alapítvány

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek