2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját Madonna

Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját Madonna

Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját MadonnaHiába is keresnék a látogatók férfi mesterek műveit, a párizsi Pompidou Központban 7500 négyzetméteren berendezett új kiállításon csak a "gyengébb nem" képviselteti magát. A modern művészetek fellegvárának számító központ új állandó kiállításával azt akarja bemutatni, hogy milyen a művészet, ha kizárólag nők csinálják. A tárlaton szereplő ötszáz mű azt bizonyítja, hogy semmi esetre sem feminin vagy feminista. "A női művészet nőies, csinos és dekoratív – gondolná az ember. A mi kiállításunk azonban pont az ellenkezőjét bizonyítja, többek között azért is, mert a művésznők sokszor a divatos áramlatoktól függetlenül és szabadon dolgoztak" – jegyezte meg Camille Morineau, a kiállítás kurátora.

 

Ennek megfelelően a 2010. május 24-ig tartó tárlat sok klisével leszámol, és bemutatja, hogy a női művészet gyakran extrémebb és radikálisabb tud lenni a gondoltaknál. A hivatalosan elles@centrepompidou címet viselő kiállításon kétszáz művésznő alkotásait vonultatják fel, ez az eddigi legnagyobb kiállítás, amelyet egy múzeum kizárólag női alkotóknak szentel. "Ez nem feminista összeesküvés, hanem a kortárs művészet pártatlan számbavétele. Gyűjteményeinkbe éppúgy vásárolunk férfi, mint női művészek alkotásaiból. A mű a mérvadó, nem pedig a művész neme" – mondta Morineau.

A birtokában lévő 55 ezer műalkotással a Pompidou Központ a modern és kortárs művészet legnagyobb franciaországi gyűjteményét képezi. A tárgyaknak azonban csak egynegyede fér el egyszerre a kiállítótermekben, ezért az intézmény néhány éve rendszeresen váltogatja állandó tárlatait, annak érdekében, hogy a teljes kollekció látható legyen.

A nők művészetben való elismerésének nehézségeire mutat rá a központban szintén látható Guerilla Girls óriásplakátja, a kiállítás egyik szenzációja. "A Metropolitan Múzeumban helyet kapó művészek alig öt százaléka nő, de az aktmodellek 85 százaléka nő. Meztelennek kell lenniük a nőknek ahhoz, hogy bejussanak a múzeumba?" – veti fel a kérdést a radikális feminista csoport 1989-ben készült világhírű plakátja, amelyen Jean Auguste Dominique Ingres híres festménye látszik – igaz egy kicsit átértelmezve, ugyanis a hátát mutató nő fejét egy gorillától kölcsönözte a csoport.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek