2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Koponyavizsgálaton járt Várkonyi Andi

A híradós folyamatosan edzésben tartja az agyát
Nyaki ultrahang vizsgálat, feledékenységre vonatkozó mini teszt, koponya CT – sűrű programon van túl dr. Várkonyi Andrea, aki egy egész délelőttöt szentelt annak, hogy utánajárjon: minden rendben van-e az agyi vérkeringésével. A csinos képernyős egykori orvosként magabiztosan mozgott a műszerek között, kellő türelemmel viselte a vizsgálatokat, és a latin kifejezések sem hozták zavarba.Az utóbbi fél évben elfelejtette egy közeli hozzátartozója születésnapját? Miután elindult otthonról, visszafordult, hogy megnézze, bezárta-e az ajtót? Az elmúlt hónapokban stresszesebben élte meg a hétköznapokat a szokásosnál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolt őszintén dr. Várkonyi Andrea, aki a tudatosság zászlaja alatt idejét látta már annak, hogy utánajárjon: minden rendben van-e az agyával, illetve annak egészségével. „Nincs benne semmi titok: a tíz kérdésből jó párra igennel válaszoltam, pedig messze vagyok még attól a kortól, amikor ez – sokak szerint – indokolt lenne. Ez a jelenség ugyanis nem csak az időseket érinti: a feledékenységet, az ingerlékenységet és a mentális kimerültséget sajnos – egy friss felmérés szerint legalább tízből nyolc felnőtt – tapasztalja magán hazánkban. Én sem vagyok kivétel, márpedig ezek a tünetek arra is utalhatnak, hogy romlik az agy vérellátása” – mondta el a híradós.

Andrea a teszt kitöltése után magabiztosan készülődött a nyaki erek ultrahang vizsgálatára – nem csoda, hogy félelmek és fenntartások nélkül feküdt fel a vizsgáló ágyra: egykori orvosként pontosan tudta, mi vár rá. „A vizsgálat gyors, fájdalommentes volt, és szerencsére éppen olyan eredményt kaptam, amire számítottam. Na jó, inkább: amiben reménykedtem” – mondta el nevetve Andrea, akit a különféle latin kifejezések sem hoztak a zavarba. „Kiderül ezen a carotis Doppler-vizsgálaton, hogy az érfalam belső rétege egy helyen megvastagodott, de szerencsére ez teljesen ártalmatlan.”

A nyaki erek vizsgálata után a koponya CT következett, amely tovább pontosította, milyen állapotban van Andrea agyi vérkeringése. „Ha probléma lenne ezen a téren, a két vizsgálat biztosan kimutatta volna. A CT-n az agyburkok közötti tér kis tágulata látszódott, de biztosítottak afelől, hogy ez normális, egyáltalán nem kóros” – magyarázta Andrea, aki remek génjei ellenére világ életében tudatosan élt, és odafigyelt magára: nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségére is. „Számomra a folyamatos tanulás az, amiről úgy gondolom, megfelelően frissen tartja az agyamat. Több diplomám van, mostanában pedig teljes gőzzel a spanyol nemzetközi nyelvvizsgára készülök, emellett pszichológiát hallgatok a Szegedi Tudományegyetemen.”

Azt is kiemelte, nem véletlenül áll ki orvosi minőségében is mentális egészség fontossága mellett, és azt javasolja: ha hozzá hasonlóan valaki viszonylag gyakran tapasztalja magán, hogy a szokásosnál ingerlékenyebb, feledékenyebb, esetleg nem alszik túl jól, akkor a romló agyi vérkeringésre is gyanakodhat. „Egy gyors vizsgálat felfedheti, ha gond van, de aki a megelőzésben hisz, annak – és ezt orvosként is mondom! – oda kell figyelnie a mozgásra, a kiegyensúlyozott táplálkozásra, emellett pedig léteznek olyan készítmények, amelyek kimondottan a megfelelő véráramláshoz járulnak hozzá.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…