2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mi állhat a sikertelen fogyás hátterében?

Fókuszban egy új orvostudományi szakterület: az obezitológia
A túlsúly és elhízás a XX. század második felétől kezdve világszerte, így Magyarországon is népbetegséggé vált. A súlyfelesleggel rendelkező emberek számának járványos méreteket öltő növekedése jelenleg az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma a társadalom, a gazdaság és az egészségügyi ellátórendszer számára.

Mivel a WHO az elhízást hosszan fennálló, kiújulásra hajlamos betegséggé nyilvánította, túlsúlyos/elhízott emberekkel nemcsak az utcákon, szűkebb vagy tágabb környezetünkben, hanem egyre növekvő számban az orvosi rendelőkben és kórházi osztályokon is találkozhatunk. Ráadásul az elhízással több, mint 50 féle betegség is kapcsolatba hozható, így az elhízottak egy része nemcsak egy, hanem többféle betegséggel is rendelkezik. Az egyre sürgetőbb kihívás vezetett egy új orvostudományi szakterület, az obezitológia kialakulásához.

Mit takar az obezitológia fogalma?
„Obezitológia vagy elhízástudomány az orvostudománynak az az ágazata, amely a túlsúly és elhízás kutatásával, megelőzésével, diagnosztikájával, kezelésével és az elhízással összefüggő krónikus betegségek, kóros állapotok kialakulásának megelőzésével, minél korábbi felismerésével és hatékony kezelésével foglalkozik gyermekkorban és felnőttek esetén is, komplex és holisztikus módon, az egyéntől a társadalmi szintekig egyaránt”- foglalja össze Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos. Problémát jelent azonban, hogy az orvosképzésben és orvos továbbképzésben az obezitológia meglehetősen alulreprezentált, ezért nagy jelentőségű az obezitológus képzés feltételeinek és az obezitológiai licenszvizsga keretrendszerének kialakítása, a licenszvizsga lebonyolítása. Az Országos Obezitológiai Hálózat kiépítéséhez ugyanis szükség van az obezitológus szakorvosokra, akik képesek lehetnek megállítani az elhízás járványszerű terjedését hazánkban.

Az obezitológus szakorvos hatásköre
Magyarországon 2014. október 31-én zajlott le az első obezitológiai licenszvizsga, így ettől a dátumtól kezdve csak azok a belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus vagy endokrinológus szakorvosok használhatják az államilag elismert obezitológus, obezitológus szakorvos titulust, akik szerteágazó elméleti tudással és több éves gyakorlati tapasztalattal, valamint az adott ország obezitológus szakképesítésével rendelkezik. A túlsúly és elhízás problémája Magyarországon több millió embert érint, így nagy a felelőssége annak az 53 obezitológus szakorvosnak, aki jelenleg obezitológus  licenszvizsgával rendelkezik. Ők tevékenykednek az Országos Obezitológiai Hálózat keretein belül, egyrészt az Országos Obezitológiai Központban, mely helyileg az elhízással is kiemelten is foglalkozó Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központjában található, másrészt regionális központokban, és néhányan járóbeteg ellátás keretei között, vagy magánpraxisban.  Dr. Gajdács Ágnes, a MediFat obezitológiai rendelő alapítója, magyar obezitológiai licenszvizsgával és nemzetközi obezitológus minősítéssel rendelkező szakorvos kutatásai szerint a fogyni vágyók nagyobb része először kozmetikai jellegű szalonokban, vagy személyi edző segítségével fitnesz termekben próbálja meg leadni súlyfeleslegét. „A legtöbb fogyni vágyó, csak többszöri sikertelen próbálkozás után keres orvosi segítséget. Ezért fontos a fogyókúra ágazatban a kompetenciahatárok kialakítása, például nem egészségügyi végzettséggel rendelkező szolgáltató (kozmetikus, kozmetikai testkezelő, személyi edző, táplálkozási szakértő stb.) nem kompetens bizonyos mértékű súlyfelesleggel vagy betegségekkel rendelkező fogyni vágyók kezelésére”- mondja Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…