2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • Egyre divatosabb a férfiak körében is a szőrtelenítés

Egyre divatosabb a férfiak körében is a szőrtelenítés

A szőrtelenítés az elmúlt évtizedek során lassan, de fokozatosan szivárgott be a divat trendek közé – számol be a tartós szőrtelenítő gépeket forgalmazó Silk’n hazai honlapja, a szortelenites-otthon.hu.

Míg kezdetben csak a híres hollywoodi színésznők éltek ezzel a lehetőséggel nőiességük hangsúlyozásának érdekében, addig az utóbbi időszakban egy amerikai felmérés szerint már a nők 85 százaléka rendszeresen szőrteleníti magát valamely testrészen. Természetesen a szőrtelenítés tudománya korántsem a nőktől származik, hiszen a férfiak kezdték el borotválni az arcukat, méghozzá az évszázadokkal ezelőtt, de a különféle egyéb testrészek és hajlatok csupaszítását a nők kezdték el, méghozzá az 1900-as évek első felében. A közvélemény akkor még úgy tartotta, hogy az igazi férfi természetesen szőrös, de miután megjelentek az első testépítők, valamint az olyan nőies férfiak, akik többet foglalkoztak a külsejükkel, mint egyes nő társaik, a test szőrtelenítés szépen lassan elkezdett divattá válni a férfiak körében is.

Ennek köszönhetően ma már egyre több férfi szőrteleníti arca mellett hajlatait és más testrészeit is. Szakemberek szerint a trend mindössze az elmúlt években gyűrűzött be komolyabban a divatiparba, így mindössze 5-6 év alatt közel háromszorosára nőtt azon férfiak száma, akik arcuk mellett valamely más testrészüket is borotválják. Egy Amerikában végzett kutatás szerint a mai 18-20 éves fiatal férfiak 70 százaléka már rendszeresen szőrteleníti hónalját, és bár arcszőrzetüket sokan rendszeresen meghagyják – az aktuális trendek részeként –, egyre többen szabadítják meg a szőrtől nemi szervük környékét – a válaszadók 40 százaléka –, de viszonylag sokan, a megkérdezettek mintegy negyede rendszeresen borotválja hasát is. A végtagok, így a lábak és a kezek szőrtelenítése a felmérések szerint a fér fiak körében még nem jellemző – a kéz a nők 90 százalékánál sem az –, de főként tetoválások miatt egyre több férfi borotválja le lábairól is a szőrt. Ez utóbbi szám természetesen még elenyésző, mindössze a válaszadók 5 százaléka számolt be erről, míg a megkérdezett, szőrtelenítést végző nők esetében a láb szőrtelenítése már majdnem 100 százalékra tehető.

A szépségszalonok között végzett felmérés azt is kiderítette továbbá, hogy a férfiak szőrtelenítése nem a szexuális identitásuktól függ: a férfi vendégek alig 2 százaléka homoszexuális. Nagyon sokan egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat szőrösen, így főként sportolók vagy olyan emberek, akik a testükkel dolgoznak – színészek, testépítők és így tovább. A legtöbb, szőrtelenítést kérő férfi átlagosan 20 és 50 év közötti, és a szépségszalonok szerint a legnépszerűbb eljárás esetükben a gyantázás, ezt köv etik a szalonokban végzett tartós/végleges szőrtelenítési eljárások.

Ugyanakkor a gyantázás helyett vagy mellett a lézeres vagy villanófényes szőrtelenítést is végző szépségszalonok arról számoltak be, hogy az érdeklődés stagnál, vagy néhol csökken ezen szolgáltatásaik iránt. A felmérésből végül kiderült, hogy ennek csupán az az oka, hogy elterjedőben vannak az otthoni tartós szőrtelenítő gépek: mind a férfiak, mind a nők előszeretettel váltják le a szőrtelenítést végző kozmetikusukat egy házi IPL, HPL vagy lézer készülékre, mely kézi készülékekkel otthon, kényelmesebben és olcsóbban, és nem utolsósorban diszkrétebben elvégezhetik ugyanazt a műveletet.

A férfi szőrtelenítési trendhullám kirobbantói egyébiránt a megkérdezettek és a szakemberek szerint is David Beckham és Brad Pitt voltak mintegy fél évtizeddel ezelőtt, hiszen ők voltak az elsők, akik felvállalták, hogy kozm etikai szalonba járnak a szépülés reményében, sőt mi több, nem csak hajukat vágatják le, hanem sminket, manikűrt és pedikűrt, valamint szőrtelenítést is kérnek. Az amerikai szépségszalonokat tömörítő szövetség vezetője szerint a kétezres évek végén még csak a férfiak alig 10 százaléka járt szépségszalonokba, alig öt év elteltével azonban ez a szám hirtelen 25-30 százalékra emelkedett, a jövő tekintetében pedig hamarosan várhatók direkt férfiakra szakosodott kozmetikusok és szépészeti szakemberek is, lévén külön stílus kezd kialakulni a férfikozmetika világában.

A nők esetében a szőrtelenítés a statisztikák szerint ma már egyfajta státusszimbólum lett, így a 18-50 közötti hölgyek 85 százalékra rendszeresen szőrtelenít valamilyen formában. A többség még mindig a házilag elérhető módszereket részesíti előnyben, így az élen a borotva, aztán a krémek járnak, míg a harmadik és a negye dik helyen a gyanta, valamint a különféle tartós szőrtelenítő készülékek állnak, de a trend azt mutatja hogy utóbbiak szépen lassan meg fogják előzni a gyantázást. Szakértők szerint egyelőre még messze nem fenyeget az a veszély, hogy a férfiak körében is ilyen méreteket öltsön a szőrtelenítés, hiszen a nők jelentős része továbbra is az ápoltan szőrös férfiakat szereti inkább, ami természetesen nem jelenti azt, hogy főként a hajlatok szőrtelenítése ne válna teljesen általánossá a jövőben az erősebbik nem körében.

Forrás: Szortelenites-otthon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…