2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
XI. Jubileumi Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

XI. Jubileumi Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

XI. Jubileumi Országos Mezőgazdasági GépésztalálkozóA Mezőgazdasági Gépmúzeum fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték az idei, immár 11. alkalommal megtartott Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón szeptember 5-én Mezőkövesden. A rendezvényen külföldről és az ország számos pontjáról mintegy 160 traktor, veterán jármű vett részt.

A Gépésztalálkozó a hagyományokhoz hűen a traktoros, veterán gépjárműves felvonulással vette kezdetét. A program ezt követően a köszöntőkkel kezdődött el, amely keretében elsőként Tállai András polgármester mondott beszédet, amelyben kiemelte, hogy idén több évfordulót ünnepel a Gépmúzeum. Hiszen maga a múzeum idén 30 éves, az alapító Hajdu Ráfis János ebben az esztendőben ünnepli a 80. születésnapját, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Kh. Alapítvány idén 10 éves, valamint Hajdu Ráfis János és felesége, Marika néni idén ünnepli házasságkötésük 55. évfordulóját. A város első emberének köszöntő gondolatai után dr. Szűcs István,  a Miskolci Egyetem tanulmányi rektor helyettese mondta el köszöntőjét, valamint az Egyetem nevében kitüntetést adott át Hajdú Ráfis Jánosnak.
Ezt követően Dr. Fekete Gyula, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára a mai mezőgazdasági gépgyártás helyzetéről beszélt.
A főtitkár rövid tájékoztatója után dr. Veres László, megyei múzeumigazgató foglalta össze a Mezőgazdasági Gépmúzeum elmúlt 30 évét, majd Haszmann Pál beszélt a Mezőgazdasági Gépmúzeum és a Haszmann Pál Néprajzi Múzeum között fél évtizede fennálló baráti együttműködésről.
Ezután Hajdu Ráfis János és Kádár Zoltán múzeumigazgató köszönte meg mindenkinek a segítséget és a részvételt.
A hivatalos program zárásaként Hofherr Mátyás emléktábláját avatták fel és leplezték le a stabilmotor csarnok falán, amelyet dr. Stieber József okleveles gépészmérnök ajánlott fel.
A hivatalos programban rövid kulturális műsort adtak elő, amelyet a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete szervezett.
A rendezvény délutáni, szakmai programja keretében elsőként az „50 éves az UE-28-as Dutra traktor” című időszaki kiállítást nyitották meg, ahol elsőként Réz Gyula nyugalmazott muzeológus mutatta be a 100 éve elhunyt Hofherr Mátyás legendás gépgyártó életútját. Réz Gyula előadását követően dr. Stieber József mutatta be az 50 éves Dutra UE-28-as prototípust. A kiállítást Jankó Béla, a Dutra traktorok nyugalmazott fejlesztőmérnöke nyitotta meg.
A szakmai program folytatásaként nagy Vilmos, a Dutra Baráti Kör alapítója beszélt a Baráti kör megalakulásáról, céljairól.
Dr. Szunyogh Gábor főiskolai tanár és dr. Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Főiskola Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja tartott előadást Bánki Donát gépészmérnök életéről, pályájáról, akinek idén ünneplik születésének 150. évfordulóját.
A szakmai programok zárásaként dr. Hentz Károly múzeumigazgató mutatta be a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumot, majd Holló Csaba, a B. A. Z. Megyei Mérnöki Kamara elnöke vázolta fel a Mezőgazdasági Gépmúzeumnak a természettudományi képzésben való szerepét.
Meglepetésként egy működő, lovasjárgányos kanalas vízmerőgépet kapott ajándékba az egyik résztvevő gépésztől Hajdu Ráfis János, múzeumalapító.
A szakmai programmal párhuzamosan délután fél négytől délután 5 óráig a vendégek által hozott és a Gépmúzeum stabil, valamint lokomobil típusú mezőgazdasági erőgépeit nézhették meg működés közben az érdeklődők. A rendezvény ideje alatt a látogatók részére kovácsbemutatók, gyerekeknek, felnőtteknek működő modell és makett kiállítást, interaktív foglalkozásokat is rendeztek.

 

/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek