2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Visszavonta a kormányzat a Diósgyőri Vár felújítását finanszírozó egyik, 1,5 milliárd forintos támogatási szerződést

Visszavonta a kormányzat a Diósgyőri Vár felújítását finanszírozó egyik, 1,5 milliárd forintos támogatási szerződést

KÖZLEMÉNY
Miskolc Megyei Jogú Város vezetése szomorúan és csalódottan értesült a Magyar Közlönyből, hogy a kormányzat visszavonta a Diósgyőri Vár felújítását finanszírozó egyik, 1,5 milliárd forintos támogatási szerződést, amely elsősorban a külső vár fejlesztését szolgálta volna.  

Szomorúak vagyunk és csalódottak.

Szomorúak, mert minden fillér elvesztése fájdalmas, amit a város fejlesztésére fordíthattunk volna, és csalódottak, mert ennyivel is kevesebbet menthetünk meg az előző város vezetés által elrontott projektekből.

2019 októbere óta a város és a Holding kollégái munkaórák ezreit töltötték és töltik azzal, hogy rendbe tegyék az előző városvezetés és holdingvezetés által itt hagyott hatalmas káoszt.

Az október óta eltelt időszak arra volt elég, hogy el tudjuk tolni a tervezett fejlesztést a startvonalig, hogy kijavítsuk az előző városvezetés és holdingvezetés által elkövetett hibákat.

Immár három éve (2017.03.28-án) köttetett meg a Támogatói Szerződés a Diósgyőri vár turisztikai fejlesztésének egyik elemére 1.5 milliárd forint értékben. A szerződés megkötésétől az önkormányzati választásig eltelt két és félév alatt az előző vezetésnek nem sikerült eljutni a kivitelezési szerződés megkötéséig. Az eljárás eredményes befejezése már az új városvezetésre hárult. Az új városvezetés gyors és eredményes munkájának köszönhetően a Miniszterelnökség 2020.02.20-án támogató tartalmú nyilatkozatot adott ki, amely alapján a kivitelezési szerződés már megköthető lett volna. A Kormányzat azonban a támogatási szerződés 2017-es megkötése óta eltelt idő és az előző városvezetés idején bekövetkezett jelentős csúszás miatt már nem tartja megvalósíthatónak a projektet, és így a támogatást visszavonta.

Összefoglalva: most fizetjük meg az elvesztegetett évek árát.

Hogy mi történt az előző városvezetés által elvesztegetett kettő és fél évben, nem tudjuk. Rejtély. Erre az óriási hibára (is) talán egyszer majd magyarázatot kapunk Miskolc és a Holding előző vezetésétől, mert a felelősségük egyértelmű.

Ki kell mondani: az előző város- és holdingvezetés botrányos minőségben végezte a munkáját a pályázatok terén is. A Településfejlesztési Operatív Program projektjeinek megvalósítása például Miskolcon a választások idején 18%-os teljesítettségen állt, míg az országos átlag már akkor meghaladta a 60%-ot. De a többi fejlesztés sem áll jól, félig elvégzett vagy rossz minőségben előkészített munkák, pontatlan árkalkulációk, szakmaiatlan és amatőr hozzáállás. A projektek tervezésénél nem kérték ki az érintett lakossági csoportok, szakmai szervezetek véleményét, így a projekt-tervekbe a valós igényektől eltérő elemek is belekerültek, amelyek kezelése a jelenlegi városvezetésre hárul.

Valójában azok a projektek működnek jól, amikhez vagy nincs köze az előző vezetésnek, mert közvetlenül kormányzati lebonyolításúak, vagy már az új városvezetés idején indultak el.

Ideje lenne az előző városvezetésnek bocsánatot kérnie a miskolciaktól az elszalasztott lehetőségek és a szakmaiatlan döntések miatt. Ideje lenne szembenézniük azzal, hogy hosszú éveket vettek el Miskolc fejlődéséből.

A közlönyben megjelent döntés azért is különösen fájdalmas, mert a turizmust érinti. Azt az ágazatot, amit a koronavírus-járvány a legsúlyosabb helyzetbe hozott, amely ágazat kéréseit magunk is tolmácsoltuk a kormányzat felé. Látnunk kell azt is, hogy ugyan ez a projektelem csak a teljes várfejlesztés egy kisebb része, azonban ennek kiesése veszélyeztetheti a felújításnak az eredeti tervek szerinti megvalósulását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek