2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

VISSZANYERI EREDETI POMPÁJÁT A DIÓSGYŐRI VÁR

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektje keretében megkezdi a diósgyőri vár fejlesztését. A beruházás során megújulnak az eredeti bástyák és palotaszárnyak, de felépítik a vár lovagtermét is, amely Közép-Európában egykor a legnagyobb volt.

Megkezdődnek a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt keretében a diósgyőri vár fejlesztésének, megújulásának kivitelezési munkálatai.
A beruházás kapcsán megújul, régi pompáját nyeri vissza a Diósgyőr vára, amely – a Nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépül. A vár tornyai között három palotaszárny is megújul, amelyekben helyet kap az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme. A kiállítóterekben a látogatók a középkori váréletbe és hajdani mesterségekbe nyerhetnek bepillantást.
A diósgyőri vár fejlesztésével, megújulásával Miskolc olyan turisztikai látványossággal lesz gazdagabb, amely Közép-Európában egyedülálló.
A diósgyőri vár beruházás közbeszerzésének nyertes ajánlattevője a Zeron Zrt., a szerződéskötésre 2013. augusztus 7-én került sor. A kivitelezés várhatóan a 2014-es nyári főszezonra befejeződik.
A környéken élők nyugalma érdekében a várban zajló építkezés idejére az önkormányzat az alábbiakat kérte a kivitelezőtől:
• Munkavégzés lehetőleg hétfőtől-péntekig 7-17 óra között történjen, szombaton 8-17 óra között, vasárnap csak külön engedéllyel.
• Az építkezés során használt utakat szükség szerint, takarítsák; kár esetén állítsák vissza az eredeti állapotot.
• A diósgyőri várban lévő rendezvények idején ne végezzenek zajjal járó tevékenységeket.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt tervezett összköltsége 2.415.643.609 Ft, melynek vissza nem térítendő támogatástartalma 2.003.450.276 Ft, amit az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 412.192.933 forinttal járul hozzá a teljes beruházás megvalósításához.
A diósgyőri vár fejlesztésének szerződéses összege 938.500.000 Ft.

DIÓSGYŐRI VÁR – a királynék jegyajándéka
Lakomák és bálok a 21. században is
Közép-Európa egyik legnagyobb lovagterme újjáépül. Minden kétséget kizáróan a rekonstrukció után a város legkülönlegesebb rendezvényhelyszíne a 380 négyzetméteres, gótikus motívumokkal díszített hárompilléres, kéthajós lovagterem lesz.
De jó lenne királyi menyasszonynak lenni Miskolcon!
A Diósgyőri vár keleti szárnyának központi helyisége a kétszintes, nyolcszögű szentélyben záródó kápolna. A felújítás után a megszentelt falak között élheti át menyasszony és vőlegény élete legszebb, legromantikusabb pillanatát.
A középkorban nem volt villámhárító
A Diósgyőri vár egyik legromantikusabb része a délnyugati torony, amely megmarad az 1800-as évekbeli, villámcsapás okozta romos állapotában, ezzel is megőrizve a vár romantikus képét. A másik három torony teljes rekonstrukciója után az emeleti helyiségekben kiállítások, a tetőn pedig páratlan kilátást nyújtó teraszok várják majd a vendégeket.
Harcosok, álmok és imák
A Diósgyőri vár tornyai között három palotaszárny is újjáépül, amelyekben helyet kap a lovagterem, a várkápolna és a királynék lakótermei. A kiállítótermekben a látogatók a középkori váréletbe és mesterségekbe is bepillantást nyerhetnek.
In vino veritas
A középkor hangulatát idéző, boltíves borozóba és a borospincébe azokon a lépcsőkön mehetünk le, amelyen egykor Nagy Lajos király harcosai jártak egy-egy csata után.
Udvarok, folyosók, loggiák
Eredeti kőfaragványok felhasználásával újra megépül a két díszlépcső. Így, akár az egykori királynék és királyok, a vendégek is a királylépcsőn juthatnak fel a várudvarhoz vezető északi kapuhoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek