2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Visszakapja eredeti színvilágát az edelényi kastély homlokzata

Megkezdődött az edelényi L’Huillier-Coburg kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így láthatóvá válik, hogy a kastély visszakapja eredeti, a 18. században használt barack, tört fehér és szürke színeit. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján szakértők döntöttek a kastély homlokzatának régi-új színeiről. Összhangban azzal a törekvéssel, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok szemöldökdíszein pedig szürkével egészült ki. A külső rekonstrukciója során megújult és immár az eredeti pompájában látható az edelényi kastélyt építtető L’Huillier-család kifestett címere is, amelyet két kivont kardú, magyar ruhás vitéz tart a kastély északi homlokzatán.

Az európai uniós támogatással 2012 első felére megvalósuló beruházás során nem csak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öt¬hektáros kastélyparkot – magát a kastélyszigetet – is megújítják. A főépület külső felújítása mellett restaurálják a kastély termeiben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő, rokokó falképeket is a szakemberek. A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények – többek között konferenciák és koncertek – megrendezésére is.

Az edelényi kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelénybe. A megnyitást követően a létesítmény a tervek szerint közvetlenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek