2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Vidékfejlesztésről Bükkszentkereszten

Vidékfejlesztésről Bükkszentkereszten

Vidékfejlesztésről BükkszentkeresztenAz Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) irányító hatósága, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 2007. év elején pályázat útján választotta ki a Helyi Vidékfejlesztési Irodák címbirtokosait, és az irodavezetőket. A címbirtokosok között található önkormányzati társulás, civil szervezet, vállalkozás. A helyi vidékfejlesztési irodák az elmúlt két évben kistérségi fejlesztés központjaivá váltak. – mondta dr. Ignácz Dávid azon a tanácskozáson amelyet Bükkszentkereszten tartottak szerdán.
 
Az irodák elsődleges feladata a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek, illetve a LEADER Akciócsoportok megalakulásának elősegítése, majd a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák megalkotásának koordinációja volt. A munka eredményeként 97 LEADER Akciócsoport alakult, ami lefedi Magyarország összes 10.000 fő lakosságszám alatti települését, és minden egyes Akciócsoport saját területére vonatkozóan egyedi vidékfejlesztési stratégiával rendelkezik.

Az Helyi Vidékfejlesztési Irodák feladatai közé tartozik, hogy az Európai Unió vidékfejlesztési pályázatait minél szélesebb körben ismertté tegyék, és hogy segítsék a potenciális pályázókat.

Ennek a két feladatnak az ellátásával az irodák kistérségenként körülbelül 2 milliárd forint összegű pályázati támogatás tettek elérhetővé a civilszervezetek, a vállalkozók, és az önkormányzatok részére.

A Helyi Vidékfejlesztési Irodák közreműködésével valósult meg a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztését célzó falubusz pályázatok koordinációja, így országos szinten több mint 1.000 falubusz vásárlását támogathatta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program.

Az irodák segítik az Integrált Közösségi Terek (IKSZT) pályázóit is. Ennek a támogatásnak a célja, hogy vidéki faluházak felújítását és élettel való megtöltését elősegítse. Közel 1.000 pályázó már sikerrel jutott túl az első fordulón.

Minden évben kiírásra kerül a vidéki rendezvények, falunapok támogatását célzó pályázat. A pályázattal kapcsolatos koordinációt, ellenőrzést az irodavezetők végzik. Ez évben országosan közel 500 nyertes vidéki rendezvény részesülhetett Európai Uniós forrásból.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) tagjainak regisztrációját is az irodák végzik.

A fenti feladatok mellett rengeteg egyéb feladat ellátását végzik az irodák, például a Hazajáró Hétvége, a Magyar Vidék Napja, a LEADER Expo szervezése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek