2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Veszélyben a világhírű ortodox templom

Kiss Gábor, Miskolc MJV alpolgármestere sajtótájékoztatót tart a Miskolci Ortodox Múzeumban 2013. július 26-án 12 órától.
A sajtótájékoztatón részt vesz: Tatárka Kirill atya, megbízott parókus,
Dr. Bokányi Ljudmilla, a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke,egyetemi docens és Dr. Kárpáti László a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi titkára, művészettörténész-muzeológus és Molnár Péter önkormányzati képviselő ( KDNP).

Témája: Veszélybe kerültek a Miskolci Ortodox Múzeum felbecsülhetetlen értékű műkincsei, mert az épület tetőszerkezetét gombafertőzés támadta meg. Gyors beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy megóvják az értékeket.

Háttér információ:
Az Ortodox templom a város egyik felbecsülhetetlen értékű vallási-kulturális ékessége.
Évente nagyszámú látogatót fogad, helyszínt biztosít hangversenyekhez, többek között az Operafesztivál keretén belül is.
2012-ben Dr. Kárpáti László muzeológus a templom tetőszerkezetének súlyos gombásodását fedezte fel. Egy, a vizsgálatra felkért szakértő megerősítette a szomorú tényt, azonosította a gombát és sürgősségi cselekvési tervet dolgozott ki.
Az azonnali cselekvés elmaradása esetén a tetőszerkezet összeomolhat. Az egyházközség nevében a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány azzal a kéréssel fordult Miskolc Megyei Jogú Város vezetése felé, hogy a templom megmentésében segítséget nyújtson. Az előzetes számítások szerint, a helyreállítás költsége körülbelül 4 millió forint.
Kiss Gábor alpolgármester szívügyének tartja, hogy minél előbb megoldás szülessen az ügyben, ezért Ő  és több miskolci  képviselő is- Molnár Péter, Szabó Sándor-  anyagi támogatást ajánlott fel az épület helyreállítására, bízva abban, hogy mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány számlaszámot nyitott, erre várják a felajánlásokat.

A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Deák tér 7. Adószám: 18415320-1-05
Számlaszám: Budapest Bank 10102718-10371815-00000002
Megjegyzés: A Templom megmentésére
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek