2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Vérre van szükség

Két hosszú hétvége áll előttünk a következő négy hétben a március 15-i ünnep, majd a húsvét miatt. A Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai arra kérik a donorokat, hogy ha tehetik, menjenek el a lakóhelyük vagy munkahelyük közelébe kitelepülő véradásokra.

Tombol az influenzaszezon, így kevesebben tudják segítő karjukat nyújtani véradásokon. Most még nagyobb szükség van az egészséges donorokra, hogy az előttünk álló 3-4 napos hosszú hétvégékre feltölthessük a vérkészletet. Csak így biztosítható, hogy a tervezett műtéteken túl azokat is biztonsággal el tudják látni, akik balesetben vagy más tragédia miatt szorulnak vérre. A balsors pedig bárhol, bármilyen körülmények között bekövetkezhet. Gondoljuk csak arra, hogy hányan sietnek majd autóval a csúszós úton távoli családtagjaikhoz vagy vidékre kikapcsolódni.
A rendszeres, kiegyensúlyozott véradásra azért van szükség, mert a vér tárolása jelentősen korlátozott. Némely vérkészítményt – például a trombocita (vérlemezke) koncentrátumot – a levételtől számított 5 napon belül lehet csak felhasználni, tovább nem tartható el.
A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Miskolcon 16 helyszínre költözik ki véradással márciusban. Szinte házhoz mennek: munkahelyek alkalmazottaihoz, középiskolákban és bevásárlóközpontokban várják a donorokat. A véradások azonban nem állnak meg a megyeközpontban. További 37 helyszínen adható vér számos vidéki településen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum