2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Vége a szabadesésnek…”

Idézte Soros Györgyöt, előadásában a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Vértes András – Káli Sándor polgármester köszöntője után –   azon a konferencián, amelyet az MSZP tartott „Magyarország esélyei a gazdasági válságból való kilábalásban és a válság után” címmel Miskolcon a Városi Művészeti Múzeum Kondor Béla termében, amelyen képviselők, cégvezetők, párttagok és szimpatizánsok vettek részt.

Majd így folytatta: túl van a legrosszabbon a világ, egy olyan gazdasági válságon, amelyet a jelenlévők még nem éltek meg, s amelyet – reméljük – nem is fognak. Nem dőlt össze a pénzügyi rendszer, sőt Magyarországon sem roppant össze egyetlen bank sem. Beszélt a jelenlegi makro és mikrogazdasági mutatókról, s felvázolta a válság vége , prognózis szerint 2012, utáni jövőképet is, amely szerinte nagyon bonyolult lesz, mert: drágul majd a tőke, megugrik az infláció emelkedik a munkanélküliség, többek között. – A hazai gazdaságnak egészen más jellemzői vannak – mondta. – 2006-tól helyes, jó irányt követ az ország, s az elmúlt egy évben kiugróan jó a makrogazdasági helyzet, csak sajnos ezt az egyszerű állampolgár nem érzi, sőt inkább rossznak gondolja, mert közben a bizalmi válság is felerősödött. Lampert Mónika, azt hangsúlyozta, hogy semmi olyan nem lehet az MSZP programjában, ami hiteltelen, de minden olyannak benne kell lenni, amelyet a szocialista párt szeretne megvalósítani.
Lendvai Ildikó pártelnök megköszönte Vértes András szakmai dicséretét, és a válság hatásaként szólt arról, hogy jelenleg a politikai piacon a legkelendőbb árucikk a biztonság. – A szocialista párt októberben bocsátotta vitára a "Haladás és biztonság" című választási programjának vázlatát. Fontosnak tartják, hogy a pártközösségekben, az MSZP-hez közel álló szellemi műhelyekben folyó viták mellett a programalkotás folyamatában legyenek olyan konferenciák is, amelyeken tekintélyes szakemberek mondják el álláspontjukat arról, hol van Magyarország helye a világban – mondta Lendvai Ildikó pártelnök.
Gúr Nándor az MSZP Borsod megyei elnöke arról beszélt, hogy milyen programmal lehet ilyen gazdasági környezetben hitelesen a választók elé állni 2010-ben. Szűcs Erika főként arról szólt, az "Út a munkához" program – amelyben 154 ezer ember dolgozott folyamatosan négy hónapig – elemzése kapcsán, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagyon rossz helyzetben van, ebben a kettészakadt országban, hiszen még a munkahelyet keresők céljai sem egyformák. A Dunántúlon a munkavállaló azért keres munkát, hogy előrelépjen, jobb munkahelye legyen, a Tiszán innen, meg az a cél, hogy végre 40
             Káli Sándor és Gúr Nándor              évesen először találjon munkát egy ember, még ha az közmunka is. Ezt a lemaradást ebben a válságos helyzetben nagyon nehéz lesz behozni minden téren.
 
Lamperth Mónika
 
Vértes András
 
Lendvai Ildikó
 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek