2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Várost, ipart és közösséget építenek Szikszón

Az új Okmányiroda és a járási hivatal egy épületben
Az Okmányiroda és Kistérségi Központ ünnepélyes átadásával befejeződött Szikszó városközpontjának 430 millió forintos megújítási programja. A nemzeti színű szalagot dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke vágta át.


Az ünnepélyes avatáson Füzesséri József polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük a programhoz csatlakozott partnereket, valamint a kivitelezőket. ”Nem csak felújítottuk a meglévő értékeinket, hanem újat is teremtettünk” – utalt az Okmányiroda épületére, amelyet közösen használnak majd a járási hivatallal.


Közel 350 milliós támogatásból újították meg Szikszó városközpontját

Csomós Jánosné szikszói református lelkész szólt a lelkészlak renoválásáról. A gótikus templom korábbi megújulására is utalva kifejtette: „vigyázni, őrködni kell, hogy az érték el ne vesszen.” Ami nem csak az épületekre, az emberekre is igaz. Vámos Jánosné és Budai Nándor vállalkozók is megköszönték a projekt sikeres megvalósítását.

Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden szikszói ismeri a mintegy 430 millió forintos projekt részleteit, amelyből 348 millió forint volt az uniós és Magyarország társfinanszírozásában biztosított támogatás, ezért inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy megújult a belváros, új közösségi terek születtek. A fejlődést történelmi térbe helyezve emlékeztetett, hogy a városban egykoron jelentős középületeket emeltek, ugyanis a trianoni békediktátum következtében Kassát, Abaúj vármegye székhelyét elcsatolták Magyarországtól. A megmaradt részek központja Szikszó lett. Megteremtették az új funkcióhoz szükséges infrastruktúrát. A második világháborút követően közigazgatási átszervezés során elvesztette ezt a rangját Szikszó, sőt 1962-ben a járási székhely címet is. A ’89-es nagy változás, a szabadabb levegő szele meghozta a városi címet, az idén pedig visszakapta a járásközponti szerepet is.

Dr. Mengyi Roland méltatta a városfejlesztést, a gazdaság gyarapodását, amely keretében nem csak a nagy cégekre, hanem a kis- és középvállalkozásokra is gondolnak. A mostani fejlesztés is jól illik a folyamatba. „Szikszó gondol a jövőre, nem csak a mára, a gazdaságra, az emberekre”- jelentette ki a közgyűlés elnöke. Zárásként arra kérte a szikszóiakat, hogy vigyázzanak a megújult városmagra, az okmányiroda dolgozóitól pedig gyors, méltányos ügyintézést remél. „Vigyázzanak arra amit most építettek, mert az vezet a jövőbe.”

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották, szentelték az épületet, majd dr. Mengyi Roland a polgármester és a projekt résztvevőinek a társaságában átvágta a nemzeti színű szalagot. A program zárásaként dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő pohárköszöntő keretében szólt az elmúlt másfél, két évtized fejlesztéseiről.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…