2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Változnak a helyi adók: hetvennyolc százalékkal csökken a magánszemélyek kommunális adója

Kazincbarcika – Jelentősen csökken a magánszemélyek kommunális adója és sávosítják az építményadót, többek között erről is döntöttek a barcikai városatyák legutóbbi munkaterv szerinti ülésükön.

 

A magánszemélyek kommunális adója esetében az adó mértékét január 1-jétől háztartásonként 3800 Ft / évre csökkentették. Az adót lakástulajdononként, valamint a nem magánszemély tulajdonában levő lakásoknál bérleményenként két részletben, március 15-éig, illetve szeptember 15-éig kell megfizetni.

 

Szemétszállítási díj

Több mint másfél órás vita után fogadta el a grémium a helyi hulladékkezelési közszolgáltatásra vonatkozó rendeletének módosítását.

Az előterjesztés vitájában elhangzott: a hulladékgazdálkodás egyre nagyobb, globális probléma, aminek a költségei folyamatosan nőnek. Az önkormányzat eddig a magánszemélyek kommunális adójából származó bevételen kívül egyéb forrásaiból 90-100 millió Ft-ot tett hozzá éves szinten a költségvetéséből, hogy a közszolgáltatás zavartalan legyen. A város működőképességének megőrzése érdekében erről az összegről jövőre már nem tudnak lemondani, ezért a városatyák jóváhagyták a hulladékszállítási díj bevezetését, melynek havi mértékét háztartásonként 2 167 Ft + áfában határozták meg. Ugyanakkor a város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására, kezelésére, ártalmatlanítására vonatkozó hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezésével, illetve fenntartásával 2012. január 1-jétől december 31-éig az Arborétum Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t bízták meg. Ha jövőre megalakul a Barcika Park Kft., a feladatot az Arborétumtól ez a gazdasági társaság veszi át.

A városüzemeltetési kft., mint megbízó, közszolgáltatási szerződést köt a 2012-es esztendőre a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására, kezelésére és ártalmatlanítására az ÉHG Északmagyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel.

A vita során a többségi frakció és az ellenzék is egyetértett abban: hogy a 2012-es büdzsé elfogadása előtt megvizsgálják a költségvetés minden egyes tételét, hogy van-e mód mérsékelni a szemétszállítási díjat – különös tekintettel az egyedül élő idős emberekre.

 

Sávosítják az építményadót

Az idei évben oly sok vitát kiváltó építményadó esetében alapvető változást jelent, hogy a jogszabályok a vállalkozások vonatkozásában január 1-jétől megengedik az eltérő adómérték megállapítását. Idén az építmények m2-ben számított hasznos alapterülete után évente 1 450 Ft-ot kellett fizetni m2-ként. Ez jövőre a sávos rendszerben a magánszemélyek esetében 1 215 és 1 440 Ft/m2/év közötti, a vállalkozói szektorban 1 350 és 1 600 Ft/m2/év közötti adóterhet jelent.

A nem vállalkozói, üzleti célt szolgáló építmény után számított adóból a magánszemélynek az adókedvezmény mértéke 10% lesz, így egy átlagos – 20 m2-es – garázs vagy kisebb melléképület után jövőre csak kis mértékben, m2-ként 40 Ft-tal kell többet fizetni, mint 2011-ben.

 

Jövőre az idegenforgalmi adó mértéke is változik, miután a képviselő-testület elfogadta, hogy személyenként és vendégéjszakánként ezt követően 200 helyett 300-Ft-ot kell majd fizetni január 1-jétől.

 

(A teljes testületi összefoglaló a Kazincbarcikai Mozaik legfrissebb számában olvasható)

 

Képforrás: O Pont fotó / Pálinkó Gábor

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…