2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Válogatni jó! – játékosan a szelektív hulladékgyűjtésről

Óriás társasjáték, komposztvizsgálódás, hulladékcsere-akció – ez csak néhány címszó annak a rendezvénynek a programjából, amely szeptember 4-én, csütörtökön reggel már 9 órától egészen délután 2-ig vár minden érdeklődőt a Szent István téren. A Miskolc és Térsége Konzorcium szervezésében zajló környezetbarát „Válogatni jó!” című rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fortélyaival, a korszerű hulladékgazdálkodás alapjaival – mégpedig úgy, hogy közben jól is szórakozhatnak.

Mint ismeretes, ebben az évben nagyszabású környezetvédelmi fejlesztés zajlik a térségben, amely a „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” nevet viseli. Az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Kormány által támogatott program keretében Miskolc és további 36 település esetében kiterjesztik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, és olyan hulladék-előkezelő mű épül Hejőpapiban, amely éves szinten több ezer tonnával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét a térségben. Az előkezelő műben történő válogatás célja egyrészt az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, másrészt az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű termékek elkülönítése, ezzel másodlagos tüzelőanyag előállítása. A korszerű technológiának köszönhetően jelentősen csökken a ténylegesen lerakóra kerülő szemét mennyisége.

A szeptember 4-i Szent István téri rendezvény célja, hogy játékos, könnyen érthető formában ismertesse meg az érdeklődőket a most kialakítandó korszerű hulladékgazdálkodási rendszerrel, amely jelentős környezetvédelmi előrelépés a térségünkben. A változások akkor lehetnek igazán eredményesek, ha a részt vevő háztartások megértik a rendszer működését, és mindennapjaik során ennek megfelelően gyűjtik-szelektálják a háztartási hulladékot, illetve  a Közszolgáltató MIReHuKöz Nonprofit Kft. által pár hete a Konzorcium 2000 fő feletti lakosságszámú településein is bevezetett zsákos, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés. (Ezt szolgálja többek között a projekt keretében a lakossághoz kerülő 35.000 db sárga műanyag edény és 5.000 db házi komposztáló, illetve a Közszolgáltató MIReHuKöz Nonprofit Kft. által pár hete Miskolcon is bevezetett zsákos, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés.)

A rendezvény csütörtökön reggel már 9 órától egészen délután 2-ig várja az érdeklődőket, amelyen részt vesz – 10 órakor hivatalosan is megnyitja – dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is, aki egyben a fejlesztést megvalósító 37 település alkotta Miskolc Térségi Konzorcium elnöke. A rendezvényen – a térség településeit bejáró – vándorkiállítás mutatja be a hulladékgazdálkodás legfontosabb elemeit. A látogatók megtanulhatják, hogyan kell odahaza komposztálni úgy, hogy értékes tápanyagot állíthassanak elő, s egyben csökkentsék a lerakandó hulladék mennyiségét. A színpadon környezeti nevelési szakemberek foglalkoznak az érkező iskolai csoportokkal, foglalkoztató füzet, környezetvédelmi totó, fotófal, hulladékválogatós játszószőnyeg és memóriajáték, óriás társasjáték és puzzle várja a különböző korú érdeklődőket. A gyerekek ajándékokra beváltható pontgyűjtő kártyát is kapnak. 10:30 és 11:30 között pedig minden korosztálynak szól Szép Bence stand up comedy-s humorista bűvészműsora. A rendezvényre kitelepül a miskolci Rádió M is és adásában nyomon követi a történéseket.

KEOP-1.1.1./B/10-11-2011-0001 ; További információ: www.valogatnijo.hu

/hirdetés/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek