2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ünnepi programok Kazincbarcikán

Hagyományos szépkiejtési, vers- és prózamondó versenyek, ünnepi megemlékezés, BarcikaPress-díj átadás és történelmi játszóház is kapcsolódik a március 15-i barcikai rendezvényekhez.

A programsorozatot hétfőn délután a Szabó Zoltán Szépkiejtési Verseny nyitotta, amin 107 alsó tagozatos gyermek vett részt. A körzeti megmérettetésre Kazincbarcika és 8 környékbeli település alsós kisdiákjai érkeztek, akik vers, próza, illetve a 3-4. évfolyamom olvasás kategóriában versenyeztek. A rendezvénynek hagyományosan az Ádám Jenő Általános Iskola Dózsa György Tagiskolája adott otthont, aminek aulája zsúfolásig megtelt az ünnepélyes megnyitóra. A megjelenteket Klimon István alpolgármester köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a hagyományos ünnepi verseny fénye az elmúlt években mit sem kopott. Ezt követően bemutatkozott a 15 fős szakmai zsűri, majd megkezdődött a rangos viadal, melyet természetesen az ünnepélyes díjkiosztó zárt. Kedden már a felsősök adhattak számot tudásukról, a Petőfi Sándor Vers-és Prózamondó Verseny szintén a hagyományos március 15-i eseménysorozat része.

Rendhagyó módon ünnepel a város

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepség idén rendhagyó módon március 14-én, szerdán délután 3 órától lesz. Az ok prózai: a munkarendváltozás és a hosszú hétvége miatt számos barcikai család készül kirándulni és elutazni a négy napos szünetben. A városi ünnepségen viszont több mint száz gyermekszereplő lesz; kisovisok, általános és középiskolások. A pedagógusokkal, szülőkkel történt egyeztetés azt támasztotta alá, hogy az ünnepi megemlékezést a hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon tartsák meg, hogy minél színvonalasabb műsort láthassanak a barcikaiak.
A program 15 órakor a Fő téren kezdődik. A jeles nap kapcsán Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere mond ünnepi köszöntőt, majd a Szabad Magyar Sajtó napja alkalmából átadják a BarcikaPress-díjat. A 2007-ben alapított elismerést minden évben olyan újságíró, az írott, vagy az elektronikus média képviselője kapja, aki sokat tett, vagy tesz Kazincbarcika nyilvánosságáért és a város népszerűsítéséért. A kazincbarcikai városi megemlékezést koszorúzás zárja. Ezt követően családi történelmi játszóház lesz az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében. A szervezők az elmúlt évek óriási érdeklődéséből kiindulva idén is számos műhelyben várják a kicsiket és szüleiket. Szerdán a népművészet különböző területeit kihasználva zászlót, huszárcsákót és gyapjúkokárdát is készíthetnek az apró kiskezek.
A szervezők a rendezvényekre nagy szeretettel várják a város lakóit!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek