2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ünnepi megemlékezés Kazincbarcikán

Kazincbarcikán, az Egressy Béni Művelődési Központ kertjében lévő kopjafánál koszorúzott pénteken Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke az 1956-ps forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett polgári megemlékezésen.

Török Dezső ünnepi beszédében kiemelte a magyarok szabadságvágyát, és a félelmetes kommunista hadigépezet, a Vörös Hadsereg legyőzését. Az 1956-os események nemzetközi jelentőségét, John F. Kennedytől, az Amerikai Egyesült Államok néhai elnökétől idézett szavakkal mutatta be. „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt.”

A közgyűlés elnöke, beszédében rámutatott Rákosi Mátyás és klikkjének gyalázatos tetteire. Kazincbarcikán az egykori Borsodi Vegyi Kombinát falán elhelyezett emléktábla örök mementóként figyelmeztessen, hogy ez a múlt soha többet ne ismétlődhessen meg – mondta ünnepi beszédében a közgyűlés elnöke.

Negrutz Ágoston, elnöki főtanácsadó köszöntő beszédében visszaemlékezett az ötvenkilenc évvel ezelőtti eseményekre. Mint mondotta, a magyarok szívéből soha nem lehet a szabadságvágyat kiirtani. A mai demokráciánkat a forradalom hőseinek köszönthetjük. Beszédét Márai Sándor, Menyből az angyal című verséből vett idézettel zárta.

Az ünnepségen közreműködött a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara és Ölveczki László.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek