2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Ünnepi közgyűlés, ünnepi hangulat

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés ünnepi ülést tartott augusztus 20-a alkalmából Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában.

Szimbolikus jelentőségű volt a helyszínválasztás, mint azt Dr. Ódor Ferenc, a közgyűlés elnöke megnyitójában mondta: egyrészt a Magyar Nyelv Múzeuma, mint megyei intézmény kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelv, a magyar kultúra megőrzésére. Mint azt bizonyára tudják, ez az év egyben Kazinczy-év is, és ismerve Kazinczy munkásságát, a magyar nyelvért, a magyar kultúráért, hazánkért tett erőfeszítéseit, egyértelmű, hogy a Mester felé is tiszteletadás, hogy az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésünket Széphalomban, vagy ahogy Ő nevezte, Dicshalomban tarthattuk.

A másik okról talán kevesebben tudnak. 200 évvel ezelőtt, 1809-ben volt az utolsó nemesi felkelés, melynek egyik szervezője Kazinczy Ferenc volt. Hagyományosan a mi megyénk – Borsod-Abaúj-Zemplén – adták a legtöbb nemest, így az utolsó nemesi felkeléskor is ezen megyékből kerültek ki – az egész országból – a nemesek közül a legtöbben, akik résztvevői voltak a Győr melletti harcoknak. Erre is kívántunk emlékezni.

Az esemény ünnepi szónoka volt Prof. Dr. Iván László gerontológus, országgyűlési képviselő, megyénk szülötte és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek