2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ünnepi Közgyűlés Sárospatakon

Az 1956. október 23-án történt eseményekre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Sárospatak Város Önkormányzata közös ünnepi közgyűlésen emlékezett meg. Az esemény a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára Színháztermében került megrendezésre.

A közös ünnepi közgyűlésen Aros János, Sárospatak polgármestere, mint házigazda köszöntötte az ünneplőket. Konfuciuszt idézve megjegyezte beszédében: aki azt akarja, hogy nemzetével minden rendben legyen, annak először a családjában kell rendet tennie, de mindenekelőtt pozitívan kell rendeznie saját életét, szívét. ’56 hőseinek szíve helyesen vert, ötvenöt évvel ezelőtti tetteiket példaként állítva magunk előtt kell erőt merítenünk ahhoz, hogy tovább folytassuk nemzetünk rendbetételét.

Dr. Mengyi Roland,
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte szónoklatában, hogy 1956 legfőbb üzenete nem más, mint a szabadság szeretete, a nemzeti fejlődéshez való jog melletti kiállás. – Mi magyarok azon kevesek közé tartozunk, akiknek sikerült megváltoztatnunk a múltat azzal, hogy felragyogtattuk az egykori cél, a szabadság csillagát. 1956 egy olyan pillanata volt az egyetemes történelemnek, amely erkölcsi és politikai példát mutatott a világnak. Október 23. visszaadta népünk méltóságát, mert a szabadságvágy akkor is küzdött elődeinkben, amikor nem élhettek szabadon. A tüntetők azért vonultak az utcákra, mert már nem tudták elviselni, hogy egy nyers hatalom irányítsa életüket – fogalmazott a közgyűlés elnöke, majd a történelmi időszak méltatása után aláhúzta, hogy ’56 eseményeit nehéz megérteni a Rákosi-korszak ismerete nélkül. – Az októberi egység alapja az ’56-ot megelőző nyolc év elviselhetetlensége volt Magyarország minden lakosa számára. Nyolc év! A Rákosi ciklus valódi arcát könnyebb felismerni, mint a következő évtizedekét, mert erre az időszakra a féktelen terror, a hazugság volt jellemző. Ma már tudjuk, minden hazugság lelepleződik, ha előbb nem, nyolc év után bizonyosan – hangsúlyozta Dr. Mengyi Roland.

A sárospataki ünnepség a közgyűlési kitüntető díjainak átadásával folytatódott: Pro Comitatu Díjat kapott a Magyar Vöröskereszt, Alkotói Díjat vehetett át Schultzné Megulesz Magdolna üvegfestő és Réti János súlyemelő edző, továbbá első alkalommal került átadásra az önkormányzat „Rákóczi-lánc” Díja, melyet dr. Tóth Albert tiszalúci református lelkész vehetett át. Hagyományteremtő céllal az ünnepi beszédet a Rákóczi Lánc kitüntetettje, ez évben tehát Dr. Tóth Albert tartotta. Ünnepi beszédében arra figyelmeztetett, hogy 1956 üzenete sok olyan tanulságot hordoz, amely példaként kell, hogy álljon a jelen nemzedék előtt, és amelyet mindnyájunknak meg kell szívlelnünk.

A program fényét a sárospataki 8Kor Színház művészeinek, Váradi Zoltán hegedűművésznek, és Erdő Zoltán tárogatóművésznek az előadása emelte.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megyei rendezvények keretében Dr. Mengyi Roland az esti órákban lerótta kegyeletét Kazincbarcikán az 1956-s Kopjafa mellett megtartott ünnepségen. Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke Ózdon, az Október 23-a téren helyezte el a megemlékezés koszorúját, Csiger Lajos alelnök úr a Miskolci Egyetemen tartott megemlékezésen vett részt és koszorút helyezett el az I. előadóteremben lévő Emléktáblánál.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek