2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Uniós támogatással megvalósult a Kiskinizs községi körtöltés fejlesztése című beruházás

Kiskinizs Község Önkormányzata uniós támogatással valósította meg a kiskinizsi körtöltés fejlesztését. A tervezett védvonalfejlesztés Kiskinizs község kül- és belterületén valósult meg, a Hernád folyó 50,0 – 51,5 fkm között a jobb partján a meglévő töltésen. A kivitelezés sikeresen befejeződött. Az elmúlt évek során tapasztalt árvízi vészhelyzetek komoly problémát okoztak a lakosság és az önkormányzat számára. Jelen projekt célja volt, hogy a fejlesztés által megerősítésre kerüljön a meglévő árvízvédelmi töltés. A beruházást 95%-os támogatási intenzitás mellett, 180.588.441 Ft pályázaton nyert támogatást önerővel kiegészítve valósította meg Kiskinizs Község Önkormányzata.
A teljes körtöltés fejlesztés első ütemének felújítása valósult meg jelen pályázat során.
A legalacsonyabb és altalajproblémás szakaszon töltés-szelvénybővítést, az alacsony, de állékony szakaszon árvízvédelmi falat, az eljárt, kis magassági hiányos szakaszon pedig koronamagasítást és domborítást hajtottunk végre.
A fejlesztés a Hernád folyó 50,0 – 51,5 fkm között, a jobb partján a meglévő töltésen valósult meg. A jelenlegi első ütemben a legkritikusabb É-i 1,0 km-es szakasz szelvénybővítését és erősítését végeztük el az érvényes előírásoknak megfelelő szelvényre és méretre. 1261 fm hosszon két rámpa között a koronán egy 3 m-es stabilizált védekezési utat készítettünk. A két zsilipes áteresznél a zsilipeket kicseréltük, és kijavítottuk, ill. két új átemelő szivattyú beszerzését valósítottuk meg.
Az ár és belvízveszély a település egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája és az épített környezetet veszélyeztető legjelentősebb tényező, ezért jelen projekt sikeres megvalósítása kiemelt jelentőséggel bír.
2013. június elején átadásra került a kivitelezőnek az építési terület, az építés befejezése 2013. október végén, a terület műszaki átadása 2013 novemberében fejeződött be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek