2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Uniós támogatással megvalósult a 2010. évi árvíz utáni településrekonstrukció Mádon

Mád Község Önkormányzata uniós támogatással valósította meg a 2010. évi árvíz utáni településrekonstrukciót. Az árvízi vészhelyzet és károk megelőzése érdekében elkészült a Mád-patak belterületi szakaszának átfogó mederrendezési terve, melynek jelen fejlesztés megvalósítása fontos része.
A kivitelezés sikeresen befejeződött.

A 2010. évi nagy csapadékot követő árvíz miatt a Mád község belterületét átszelő Mád patak és a patakba betorkolló vízelvezető művek nem tudták fogadni a környező domboldalakról a felszínen lezúduló vizet, ezért a víz kilépett a vízfolyások medréből és a terepen folyt tovább a befogadó irányába. A felszínen mozgó víz jelentős károkat okozott a belterületi ingatlanok állagában. A 2010. évi árvízi események nyomatékosították, hogy a Mád községben meglévő vízelvezető hálózat egy részének kiépítettsége nem megfelelő, ezért azok felújítása feltétlenül indokolt.
Jelen fejlesztés során a Deák Ferenc köznél a betonút aszfaltburkolatot kapott.
A megrongálódott út oly módon került helyreállításra, hogy a közlekedés ne a patak medrén keresztül, hanem egy legalább 4,5 m mederszélességű megfelelő belmagasságú monolit vasbeton átjáró hídon történjen. Az út patak felőli része vasbeton támfallal került lezárásra. Deák Ferenc út a Deák Ferenc köz sarkától került felújításra. A Vörösmarty úton a meglévő burkolt csapadékvíz-csatorna kiépítés folytatásra került. A patakba történő becsatlakozásánál a patak szemközti oldala az alámosódás ellen kőszórással került megóvásra.
A fejlesztés főbb céljai voltak a vízkárelhárítás biztonságának növelése a regionális jelentőségű vízfolyáson, az EU víz keretirányelvének való megfelelés és hatékony vízgazdálkodás, valamint a biztonságos közlekedés megteremtése, életmentés, tűzoltás, ár- és belvízvédekezés segítése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…