2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ülésezett a közgyűlés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat megtartotta soron következő ülését, amelyen megköszönték Dr. Mészáros János Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyész több évtizedes munkáját, majd nyugdíjba vonulása alkalmából ezüstéremmel tüntették ki.


A közgyűlés zárt ülésen döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Rákóczi-lánc kitüntetés 2012. évi odaítéléséről. A közgyűlés szintén zárt ülésként tárgyalta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítását, valamint a terület és régiófejlesztési(TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozóan.

A közgyűlés napirendi pontként tárgyalta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ennek értelmében a jelenlegi módosítást a 2011. évi pénzmaradvánnyal összefüggő tételek, az önkormányzat és a hivatal előirányzatai közötti rendezések, valamint a  központosított előirányzatok változása tette indokolttá.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése a megyei önkormányzati intézmények átadása, illetve a megyei önkormányzat feladatainak változásával kapcsolatban a 2012. február 16.-ai ülésén felülvizsgálta és módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletet.
Ezért a bekövetkező változások, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése egyik képviselőcsoportjának megszűnése, továbbá jogszabályi változások, illetve egyes rendelkezések pontosításának szükségessége indokolttá tették az SZMSZ módosítását.

A közgyűlés tájékoztatót hallgatott meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megye ásványi nyersanyag előfordulásairól és a kitermelésük érdekében végzett bányászati tevékenységek jelenlegi helyzetéről.

A Megyei Önkormányzat figyelemmel kíséri a bányászat újraindítására irányuló törekvéseket. A térség – nem csak múltjában- jövőjében fontos szerepet töltenek be a bányák, ezért a megye vezetése mindent megtesz, hogy újra virágozzon a szénbányászat Borosd-Abaúj-Zemplén megyében.

A közgyűlés megvitatta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő Ipari Parkok tevékenységéről, a megyei gazdasági életben betöltött szerepéről, valamint a megyei kereskedelem és vendéglátóipar helyzetéről szóló tájékoztatót.

A közgyűlés döntött a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságba történő delegálásról Riz Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés alelnöke személyében.

A közgyűlés elfogadta az Európai Területi Társulás ( ETT) alapítására tett javaslatot. Ennek értelmében a Megyei Önkormányzat Kassa Megye Önkormányzatával alakíthat egy jogi személyiséggel rendelkező nemzetközi szervezetet közös pályázatok benyújtására és projektek megvalósítására a határ mindkét oldalán.

A Közgyűlés elfogadta a megyei önkormányzat jogairól, kötelezettségeiről és új típusú feladatellátásairól szóló tájékoztatót. A 2012. január 1-vel hatályba lépett Területfejlesztési törvény módosítása szerint megszűntek a megyei és regionális területfejlesztési tanácsok. A jogutódok a területileg illetékes megyei önkormányzatok lettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Tanácstól a Megyei Fejlesztési Ügynökség üzletrészének átvétele a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat részéről megtörtént, bejegyzésre került. További feladat- és hatásköreit egyéb ágazati jogszabályok állapítják meg. Beszámolót hallhattak a képviselők a megyei önkormányzatok új típusú területfejlesztési feladatairól.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek