2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés

A közgyűlés első napirendi pontként tárgyalta a védelmi igazgatási szempontból különösen jelentős változásokról, feladatokról szóló beszámolót. A közgyűlést jelenlétével megtisztelte Dr. Bakondi György, a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényben és annak végrehajtását szabályozó Kormányrendeletben, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvényben és annak végrehajtására kiadott Kormányrendeletben foglaltak jelentős változásokat hoztak a megyei és a helyi védelmi bizottságok működésében. Az új kihívásoknak történő megfelelés, valamint az irányítási rendszerhez történő alkalmazkodás érdekében szükségessé vált a katasztrófavédelmi szervezetrendszer gyökeres átalakítása is, amely kiterjed a megyei-illetve helyi védelmi bizottságra, polgári védelemre, tűzoltóságra, valamint az iparbiztonsági szakterületre egyaránt.  

A közgyűlés következő napirendi pontként tárgyalta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetésének I.-III. negyedévi teljesítéséről szóló tájékoztatót, valamint módosította a megyei önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletet.

A közgyűlés elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepciójára tett javaslatot.  A költségvetési koncepció a 2013. évre vonatkozó célokat, feladatokat rögzíti. Megállapítható, hogy a bevételek a 2012. évivel azonos összegben és jogcímeken jelennek meg  A bevételek és kiadások összehangolására, a takarékosságra a továbbiakban is nagy hangsúlyt helyeznek, a megye értékeit erősítve, lehetőségeikhez igazítva, a kitűzött célok szerint végzi a jövő évben is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a munkáját.

A közgyűlés jóváhagyta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata módosításának a javaslatát.  A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 75. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a megyei testületek és tisztségviselők munkáját megyei önkormányzati hivatal segíti, melynek feladata a döntések szakmai előkészítése, valamint a döntések végrehajtásának szervezése és ellenőrzése. A megyei önkormányzati hivatal egységes szakmai szervezet, a közgyűlés elnöke irányítja, a főjegyző vezeti. A Szervezeti és Működési Szabályzat jóváhagyását, illetve az ellátandó új feladatok miatti átszervezést követően eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatékonyabb munkavégzés és a homogénebb hivatali szerkezet kialakítása érdekében szükséges a szervezeti egységek közötti egyes feladatok és létszám átcsoportosítása. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság egyes feladatait, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács által támogatott programok ellenőrzését (monitoring) és az ahhoz kapcsolódó feladatokat átveszi. A feladat átvétele miatt a Hivatal létszáma egy fővel emelkedik. Mindez ugyancsak indokolttá tette a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. A javaslat a fentieken kívül tartalmaz néhány pontosítást, továbbá a munkáltatói jogok gyakorlására vonatkozó rendelkezéseket módosítja.

A közgyűlés jóváhagyta Dr. Ispán Csilla aljegyző közszolgálati jogviszonyának megszüntetésére tett javaslatot, mivel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja 2012. október 24-én kezdeményezte dr. Ispán Csilla 2012. november 1. napjával történő végleges áthelyezését. A képviselők javaslatot tettek az aljegyzői állás betöltésére vonatkozó pályázat kiírására, és az aljegyző határozott idejű vezetői kinevezésére. Ez alapján a képviselő testület döntött arról, hogy az aljegyzői feladatok ellátására a pályázati eljárás eredményes befejezéséig Szombatiné dr. Sebők Emese osztályvezető asszonynak ad megbízást.

A közgyűlés elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési Koncepció „Helyzetértékelés” munkarészének elfogadására tett javaslatot.
A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény alapján a megyei önkormányzat a megye területén összehangolja a kormányzat, az önkormányzatok és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit, melynek keretében többek között: vizsgálja és értékeli a megye társadalmi és gazdasági helyzetét, környezeti állapotát, adottságait, a vizsgálatok során felhasznált információkat és a vizsgálatok eredményeit a területi információs rendszer rendelkezésére bocsátja, a megyei jogú város önkormányzata bevonásával kidolgozza és elfogadja – az országos területfejlesztési koncepcióval összhangban – a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját, illetve – a megyei területfejlesztési koncepció és területrendezési terv figyelembevételével – a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat, és nem utolsó sorban a tervezés és a végrehajtás során gondoskodik a partnerség elvének érvényesítéséről.

A megye területfejlesztési koncepciója előkészítő és javaslattevő fázisból áll. Az előkészítő fázisban rendszerezni és értékelni kell a fejlesztésre ható tényezőket, valamint vizsgálni kell a fejlesztés lehetséges irányait.

A megye területfejlesztési koncepciója előkészítő fázisában a Helyzetértékelés munkarészének elkészítése volt az első lépés, és ezt a helyzetértékelést tárgyalta és fogadta el a megyei közgyűlés.

A Helyzetértékelés bemutatja a természeti adottságok, természeti erőforrások és a környezet állapotának jellemzőit, a gazdasági és társadalmi környezetet. A gazdasági környezet bemutatása kitér a főbb gazdasági ágazatokra, azok fejlődési irányaira, a gazdaság belső és külső kapcsolatrendszerére, valamint a termelési infrastruktúra állapotára.

A társadalmi környezet a kulturális adottságok, értékek, a területi identitás, a civil aktivitás, a demográfiai szerkezet és prognózis, a foglalkoztatási viszonyok, a humánkapacitások, a jövedelmi viszonyok, valamint a nemzetiségek helyzete elemzésével kerül bemutatásra.

A Helyzetértékelésből megismerhetjük megyénk közlekedési és kommunális infrastruktúráját, valamint a településhálózati adottságokat is.
A Helyzetértékelés fontos része a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő tervezési-fejlesztési környezet áttekintése, a térséget érintő ágazati koncepciók, területfejlesztési elképzelések és hatályos területi tervek bemutatása, a területfejlesztés eszköz- és intézményrendszerének, valamint a területfejlesztés forrásainak elemzése.

A Helyzetelemzés kitér a megye erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és a térséget fenyegető veszélyek azonosítására, végül bemutatja a megye lehetséges fejlesztési irányait, és ezek alapján a lehetséges cselekvési területeket.

A közgyűlés elfogadta a tájékoztatót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács által megkötött támogatási szerződésekről, a kezelésükkel kapcsolatos jövőbeni feladatokról. A területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében a megszűnő területfejlesztési tanácsok jogutódai a területileg illetékes megyei önkormányzatok lettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pályázatok kezelésével kapcsolatos operatív feladatokat 2012. október 1-jei hatállyal a megyei önkormányzat hivatala vette át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft-től.

Az előterjesztésben tájékoztatták a közgyűlést a szerződésekkel kapcsolatos jövőbeni teendőkről, az azokhoz kapcsolódó operatív feladatok végrehajtásának egyes elemeiről, a várható eredményekről.

A továbbiakban a képviselők tájékoztatókat hallgattak meg és fogadtak el: Mócz Attilától, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. tanácsadójától, a Széchenyi Programiroda Nkft. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő irodájának munkájáról;

Koleszár Gábortól, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének vezetőjétől, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltsége munkájáról a hazai és az Európai Uniós támogatások folyósítása terén;

Dr. Nyíri Attilától, a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójától, a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. régiót érintő tevékenységéről;

Rácz Miklóstól, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatójától Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvízvédelmi helyzetének alakulásáról és folyógazdálkodásáról;

Kormány Krisztiántól, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség tevékenységéről és az Észak-magyarországi Operatív Program 2007-13 időarányos végrehajtásáról, valamint az Észak-magyarországi Operatív program előrehaladásáról.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek