2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újra a miskolciaké az Avas Szálló

Miskolc – 18 év után véget ért a miskolci belváros egyik legmeghatározóbb épületének kálváriája.

Az önkormányzat 2015. április 14-én felszámolói liciteljáráson 155 millió Ft-ért visszavásárolta az emblematikus szállót. Ezzel egy újabb, a szocialista politikusok által elherdált vagyontárgy került vissza a miskolciak tulajdonába.

A Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat az elmúlt években folyamatosan nyomon követte az épület sorsát, kereste a lehetőséget a visszavásárlásra.

Az Avas Szálló kálváriája 1997-ben kezdődött, amikor 135 millió Ft-ért a Multicasa Consulting megvásárolta, vállalva, hogy két éven belül felújítja. A határidőt többször módosították. Bontási és építési munkákat is végeztek – tönkretéve az ingatlant -, végül a beruházó 2010-ben levonult, és azóta úgy áll az épület, ahogy a munkákat éppen félbehagyták. Az ingatlan állaga azóta egyre romlott, már a járókelőkre is veszélyt jelentett a homlokzata. Az önkormányzat annyit tehetett, hogy 2013 októberében a miskolci ingatlankezelőtől megrendelte az életveszélyes állapotot megszüntető munkákat.

Az Avas Szállót az eladáskor társasházként jegyezték be, a földszinti Kossuth MOZI albetétként végig az önkormányzat tulajdonában maradt. Ez volt az oka, hogy a város vállalhatta az életveszélyes állapot megszüntetését és elvégezhette a hatóságilag előírt munkákat. Ezek költségét később azonban behajtotta.

Amikor a Multicasa Consulting felszámolás alá került, és az Avas Szállót értékesítésre hirdették meg, a város a megfelelő vételár kivárásának stratégiáját választotta. Eközben nagy munka zajlott a háttérben: az épületre vonatkozó minden fellelhető dokumentum évtizedekkel korábbra nyúló felkutatása és elemzése megtörtént.

A 18 évvel ezelőtti társasházi alapító okiratban szerepel, hogy az albetéteseknek elővásárlási joga van, és ez egy másik lehetőséget is kínált az ingatlan visszaszerzésére. A kérdés már csak az volt, milyen áron?

A közgyűlés február 6-án felhatalmazást adott a polgármesternek, hogy az épület becsértéke alatti összegben tárgyalhat az Avas Szálló megvásárlásáról.

Mivel a felszámoló a szállót többször is meghirdette eladásra, lehetővé vált, hogy a licitálók a becsérték akár 50%-áért megvegyék az Avas szállót. A tegnapi árverésen az önkormányzat egyedüli ajánlattevő volt, így 155 millió Ft-ért sikerült megszerezni az Avas Szálló tulajdonjogát.

A város eltökélt volt: mindenképpen meg akarta vásárolni az ingatlant. A vételárat illetően azonban volt kockázat, hiszen a korábbi eljárásokon más licitáló is jelentkezett. A város éppen ezért nem tette közzé vásárlási szándékát, mert azzal spekulációra adhatott volna okot.

Az Avas szálló megvásárlásával lehetővé vált, hogy a belváros egyik legmeghatározóbb, emblematikus épületének megmentése és felújítása újra napirendre kerüljön. Ez azért is fontos, mert a Fidesz-KDNP-s városvezetés elmúlt években tett erőfeszítéseinek eredményei már mutatkoznak. A miskolci gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a turizmus, 2013-14 viszonylatában több mint százezerrel nőtt a vendégéjszakák száma, az idegenforgalmi adó pedig a 2013-as 97,8 millió forintról 150 millióra nőtt tavaly.

Ezek az eredmények azt igazolják, és a turisztikai szakemberek egybehangzó véleménye is az, hogy az Avas Szállónak jelentős szerepe lehet a miskolci turizmusban. Idegenforgalmi szerepét nem veszíti el, és hogy a hotelfunkció mellett milyen egyéb életképes hasznosítási lehetőség kínálkozhat, arról most kezdődnek a tárgyalások.

– Koczák Szilvia, sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek