2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Újabb 300 milliós kormányzati sarc Miskolcnak

A Velünk a Város Frakciószövetség elutasítja a Fidesz-kormány miskolciakat büntető közműadó emelését, és erre szólítja fel a kormánypárt miskolci képviselőit is!

A Velünk a Város Frakciószövetség támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatát, hogy a városok fizessék vissza a novemberi buszbérletek árát, amennyiben a kormányzat megtéríti az évben fel nem használt parkolóbérletek ellenértékét az egész országban, visszaadja a városoknak az elvett gépjárműadót, valamint a közösségi közlekedés támogatását.

Az utóbbi hetek, hónapok történései azt mutatják, a kormány a járvány elleni védekezés mind a három területén megbukott. A törvény hiába írja elő a járvány leküzdésével kapcsolatos kötelezettségeit, a kialakult egészségügyi, gazdasági, szociális válsághelyzetet nem tudta kezelni.

Mit tesz a kormány a számos észszerű és kivitelezhető javaslat megvalósítása helyett? Az önkormányzatokat támadva segítség helyett újabb és újabb megszorításokat alkalmaz, amivel a településeken élők zsebéből vesz ki pénzeket. Két héttel ezelőtt derült ki, hogy a kormány jövőre kivezeti a nagyvárosok közösségi közlekedésének állami támogatását. Akkor még jóhiszeműen azt hittük, hogy a 490 millió forint elvonására csak jövőre kerít sort, mára kiderült, hogy Miskolc már idén sem kapja meg. Ezzel a kormány felszámolta az Európa más országaiban is bevált rendszert, amelyben a városi közösségi közlekedési kiadások egyharmadát az állam fedezi.

Ennyivel azonban nem éri be a Fidesz-kormány, ennél is nyomatékosabban fejezi ki dühét azokkal a városokkal szemben, amelyek elutasítják az önkényes és korrupt, a jogfosztott embereket alattvalóként kezelő kíméletlen rendszerét.

A jövő héten kerül az Országgyűlés elé az a törvénymódosítás, amely brutálisan megemeli a nagyvárosok vízhálózatára kivetett közműadót. Ha a kormánypárti képviselők megszavazzák, az önkormányzat tulajdonában álló Miskolci Vízművek Zrt.-nek jövőre 300-350 millió forinttal több adót kellene befizetnie. Mindezt azért, mert a város alatt vízcsöveket üzemeltet, amivel biztosítja az itt élők alapvető létfeltételét, az ivóvizet. Erre saját erejéből a MIVÍZ biztosan nem lesz képes, miután a tavalyi évet is több százmillió forintos veszteséggel zárta, csak a miskolciak támogatásában bízhat. Ha saját magának kell megoldania, az átcsoportosítás, a cég működéséből való forráselvonás a szolgáltatás színvonalának, a hálózat állapotának hanyatlását fogja eredményezni.

A Velünk a Város Frakciószövetség számára teljesen elfogadhatatlan a Fidesz által erőltetett adóemelés, sőt maga a közműadó, amelynek eltörlését kezdeményezi a víziközmű szolgáltatást végző cégek szakmai szervezetével együtt. Csatlakozva Varga László országgyűlési képviselőhöz, felszólítjuk a Fidesz miskolci parlamenti képviselőit, a Fidesz családpolitikájának elkötelezett szószólóját, Csöbör Katalint és a nagycsaládosoknak almát osztogató Hubay Györgyöt, hogy ha fontos számukra a miskolci családok sorsa, ne szavazzák meg az életkörülményeik további romlását okozó adóemelést!

A Velünk a Város Frakciószövetség mindemellett támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatát, hogy a városok fizessék vissza a novemberi buszbérletek árát, amennyiben a kormányzat megtéríti az évben fel nem használt parkolóbérletek ellenértékét az egész országban, visszaadja a városoknak az elvett gépjárműadót, valamint a közösségi közlekedés támogatását.

 

Velünk a Város Frakciószövetség

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek