2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Új gyermekotthon épül Boldogkőváralján?

Az utóbbi időben elég sok találgatás, híresztelés kelt szárnyra, hogy vajon mi lesz a sorsa a település legnagyobb foglalkoztatójának számító gyermekotthonnak.
Az épület – amely hosszú évtizedek óta lakóhelye a gyermekeknek- egy 1778-ban Péchy Gábor által építtetett egyemeletes „U” alakú barokk stílusú kastély, az épület komplexum mintegy 2500 négyzetméter alapterületű. A kastélyhoz egy több hektáros park tartozik, mely a francia és angol kertépítészet jegyeit hordozza és a park közepén egy tó található.
1890-ben egy házasság révén a Zichy család kezébe került, akik a második világháború végéig birtokosai, majd 1945 után az akkori államhatalom magához ragadta a tulajdont. Az 1970 –es évek elejéig tbc kórházként működött, majd ezután adott otthont az értelmi fogyatékos gyermekek számára. Túlélte a rendszerváltást és egy stabil biztos munkahelynek számít- számított mindezidáig. Viszont az idő múlásával az egykor szebb napokat látott létesítmény elég rossz állapotba került, felújítása mára már elengedhetetlenné vált.  
A különböző pletykák – meg nem erősített hírek szerint- privatizálták vagy tervezik és a gyermekotthon működési engedélye 2018 év végéig szól – vagyis a gyermekeknek költözniük kell.
A nagy kérdés, hogy hova? Ha az ország különböző pontjain helyezik el őket az egyet jelent a munkahelyek megszűnésével, ami nagyon sok dolgozót –főleg nyugdíjkorhatárhoz közel állókat- hozna kilátástalan helyzetbe, mert ahogyan az elején is utaltam rá a település legnagyobb foglalkoztatójáról van szó. Tehát a tét nem kicsi, egyrészről meg kell oldani, hogy a több száz éves – a falu kulturális örökségét képező- létesítmény ne hulljon darabjaira, másrészről pedig a munkahelyeket kell megmenteni.
„Ma délután a Sárga Borházban megbeszélést folytattam a Boldogkőváraljai Gyermekotthon lakói számára (120 fő) építendő új épületekről Bátori Zsolttal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójával és Radomszki Lászlóné, megyei igazgatóval.
Reméljük, tavasszal alapkőletételre kerülhet sor!” – Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő facebookos bejegyzése 2017. augusztus 17-én.
Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő elmondása szerint egy 120 fős lakóépületről folynak az előrehaladott tárgyalások, a látványtervekről készült fotók megtekinthetők a képviselő úr hivatalos facebook oldalán.  https://www.facebook.com/358624704555983/photos/pcb.388942541524199/388942148190905/?type
A helyzet jelen állása szerint úgy áll, hogy a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. A munkahelyek helyben tartása nemcsak a falu fejlődését szolgálja, hanem fontos kulcsa lehet az elöregedésének megállítására. Másrészről, pedig ha sikerül a kastélyt és a hozzá tartozó parkot egyszer felújítani, rendbe rakni és új funkciót találni számára – hotel, múzeum, stb. – az további munkahelyeket ennek folyományaként nemcsak Boldogkőváralja számára hanem az egész kistérség életére  hatást gyakorolna.
A Boldogkőváraljai Gyermekotthon lakói és főként dolgozói számára az első reménysugár már megvan, de nagyon sokat kell még dolgozni a döntéshozóknak, hogy a retorika szintjéről kézzel fogható eredményt kapjunk, mert az idő gyorsan fogy…
Üveges Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek