2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Új élet, új esélyek Herbolyán

Kazincbarcika – Sajtónyilvános helyszíni projektlátogatást tartottak Kazincbarcika Herbolya városrészén. A program célja az volt, hogy a város közéletében tevékenykedők és a sajtó képviselői –rajtuk keresztül pedig a széles közvélemény – hiteles és pontos tájékoztatást kapjanak a jelentős beruházásról.

 

Korszerűsödött, megszépült, modern új ruhába bújt Herbolya-Régi telepi része, ahol az Európai Unió támogatásával egy több mint félmilliárd összértékű város-rehabilitációs program zajlik. A beruházás komoly felzárkózási lehetőséget jelent a városrészen élőknek, hiszen közülük sokan komfort nélküli lakásokban, szerény körülmények között éltek. Az őket segítő infrastrukturális fejlesztések mellett a beruházás közösségi jellegű építő és tartalmi programelemeket is tartalmaz.

Több, mint esély…
A szociális város-rehabilitációs beruházás – több éves előkészítő munkát követően – ténylegesen 2011 márciusában kezdődött el és az építő szakasz lassan már be is fejeződik. Az eltelt 10 hónapban történtek részleteit Klimon István alpolgármester vetítéssel egybekötött tájékoztatója során osztotta meg a megjelentekkel. Három közösségi épület készült el: egy több szintes Képzőközpont, egy közösségi ház és egy Családsegítő központ. Megszépültek a közterületek; játszótér, szabadidőpark és 358 méter hosszan utak épültek. A beruházás keretein belül 661 méter ivóvízvezeték épült ki, melyre eddig 81 lakást kötöttek rá. 625 méter hosszan elkészült a szennyvízcsatorna is, és a felszíni vízelvezetési problémákat orvosolandó 825 méter csapadékcsatorna.
A projekt programszakasza során a közösségi épületeket tartalommal töltik meg, oly módon, hogy az a helyben élők érdekeit maximálisan szolgálja. Azaz segítsen a napi életvezetésben, a fiatalok, idősek gondjain, javítson a szociális és egészségügyi állapotokon, színesítse a közösségi életet, és ami talán a legfontosabb; a képzések által esélyt adjon a munkavállalásra, a megélhetésre – tudtuk meg Klimon István alpolgármestertől.

Közösségépítés és vissza a munka világába
Az egykoron is közösségi, majd oktatási célokat szolgáló, a beruházás során megújult és újra közösségi funkciót kapott „fehér-házat” az önkormányzat partnereként a Don Bosco Szalézi Rend működteti. A gyerekek, diákok és a hátrányos helyzetűek segítése céljából már beindították az ifjúsági klubot, valamint a diákmentor és a pedellus programot – minderről Fehér Béla igazgató helyettes tájékoztatta a megjelenteket. Miközben körbevezette a vendégeket a megújult épületben a vendégek betekintést is nyerhettek a már működő programokba: a játszóházban a kicsik éppen farsangi maszkokat készítettek, míg a nagyobbak az előtérben az asztalitenisz alapjait tanulgatták.
Az építészeti szempontból gyönyörű Képzőközpontot is a szaléziak töltik meg élettel és tartalommal: itt a projekt keretében felnőttképzéseket szerveznek, s az elméleti és a gyakorlati oktatást egyaránt helyben végzik majd. Terveik szerint a „Vissza a munkába” program keretében piacképes szakmákat oktatnak a jövőben, miközben a FIP iroda folyamatosan koordinálja és segíti a mindennapi tevékenységet. Egy képzésre már sor került, a végzett szociális gondozók nagy része már munkalehetőséget is kapott a programhoz kapcsolódva.

Szociális segítségnyújtás helyben
A Családsegítő központban december elsejétől folyik a munka – mondta a bejárás során Csősz Béláné, a működtető Szociális Szolgáltató Központ igazgatója. Másfél hónap tapasztalata az, hogy a helyiek egyre inkább megtanulják, hogy ha segítségre szorulnak, akkor hol és kit keressenek. Nagyon népszerű a szociális blokk, ahol mosoda és közös fürdő várja a nehéz körülmények között élőket. Már működik a játszóház, de az épületben kapott helyet a polgárőrség irodája is. A Kazincbarcikai Polgárőrség vezetője kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy együtt védjék meg az ott élők értékeit és a beruházás során megújuló épületeket, parkokat, közösségi tereket. Ezért szerveződött egy 20 fős helyi csoport, akik aktív napi munkát végeznek a közösségért – mondta el Csóra György.
A bejárás résztvevői a beruházás építő jellegű összefoglalóját Mantlik Pétertől, a kivitelező cég képviselőjétől hallhatták. De szó volt a védőnők és a helyi orvosi rendelés szerepéről is, illetve arról, hogy a jövőben még milyen programok valósulnak meg az akcióterületen.
További információ: www.herbolya.barcika.hu

 

Képforrás: O Pont fotó / Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek