2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Új 5 ajtós MAN autóbuszt tesztel az MVK

Miskolcra érkezik a MAN Európai Fejlesztési Program szellemében fejlesztett, új 5 ajtós MAN Lion’s City GL típusú, alacsonypadlós, városi kivitelű csuklós autóbusza 2011. december 16-án, pénteken. A jármű egy hónapig lesz tesztelés alatt Miskolcon. A próbaüzemeltetés célja, hogy Társaságunk üzemi körülmények között gyűjthessen tapasztalatokat a jármű műszaki-, forgalmi tulajdonságairól és az utazóközönség véleményéről.

 

A jármű menetrend szerinti tesztelése az alábbi napokon és járatokon történik:

  • 2011. december 17-20.: a 14-es autóbuszok vonalán közlekedik
  • 2011. december 21-24.: a 35-ös autóbuszok vonalán közlekedik
  • 2011. december 25-27.: a 14-es autóbuszok vonalán közlekedik
  • 2011. december 28-31.: a 35-ös autóbuszok vonalán közlekedik

A legfontosabb tudnivalók a járműről:

A MAN Lion’s City GL csuklós autóbusz ötajtós változata 2011. március 21-én mutatkozott be Magyarországon az EBSF (European Bus System of the Future) Európai Fejlesztési Program fontos mérföldköveként.  A 26 millió eurós fejlesztési projekt célja az infrastruktúra és az üzemeltetés korszerűsítése mellett járművek fejlesztése, mely 105 újratervezett autóbuszt és 5 teljesen új prototípust foglal magába. Ezen prototípusok egyike a MAN által tervezett és készített MAN Lion’s City GL autóbusz. Nyolc hónapig tesztelték Budapesten a BKV-nál, most pedig Miskolcon bizonyíthat.

A MAN képviselőjét, Christian Mohr-t idézve a jármű tervezésekor az egyik fő cél az volt, hogy „az öt elektromosan mozgatott utasajtóból a csukló előtt elhelyezett három mögött minél nagyobb szabad tér fogadja a felszállókat. Azért, hogy az itt kialakított terület a lehető legnagyobb mértékben kihasználható legyen, csúcsidőn kívül – amikor az utasok száma ezt lehetővé teszi – a jármű első felében hét darab mágneszárral reteszelt, lehajtható ülés használatát engedélyezheti a jármű vezetője, ezzel majdnem megduplázva a jármű ezen részén elhelyezett 11 ülőhelyet és 39-ről 46-ra növelve az összes ülőhelyek számát. Lezárt ülések mellett 118 álló utas szállítására képes az autóbusz, miközben négy ajtónál is fotocellás érzékelők vigyáznak testi épségükre azáltal, hogy az ajtók automatikus záródása csak a veszélyes, sárgával jelölt terület elhagyása után válik lehetségessé.”

Az autóbuszt december 17-től próbálhatják ki a miskolciak, és egészen január 6-ig van lehetőségük az utasoknak kérdőívek segítségével elmondani véleményüket a járművel kapcsolatban. Az összegyűlt tapasztalatokról és az utasok visszajelzéseiről a próbaüzemeltetési időszak után fogunk beszámolni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek