2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

További szigorítások a járvány miatt.

A koronavírus-járvány úgynevezett második hulláma is sok feladatot és felelősséget ró mind az állami, városi szervekre, mind a polgárokra. A központi intézkedések bevezetése és bővítése mellett elengedhetetlen, hogy a társadalom minden tagja óvatosan, magát és társait védve viselkedjen, tartsa be a személyes higiéniára és óvintézkedésekre (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás, tömeg kerülése) vonatkozó szabályokat. Mindemellett a kormányzat a legújabb bejelentés nyomán újabb szigorításokat léptet életbe keddről szerdára virradóra, amelyek mindenkire érvényesek.

 

– este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ez alól felmentést csak a munkába menők-jövők kaphatnak (és egyéb rendkívüli esetekben adható igazolás)

– mindenfajta gyülekezés, csoportosulás tiltott

– az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges

– a rendezvények általános tilalma

– családi összejöveteleken, magánrendezvényeken is legfeljebb csak tíz fő vehet részt

– a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumok is bezárnak

– a középiskolák 8. évfolyam felett online oktatásra térnek át

– a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

– a kórházi dolgozókat, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat heti rendszerességgel tesztelni fogják

– esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, szülők és testvérek vehetnek részt

– a temetéseken maximum 50 ember lehet

– a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni

– az amatőr csapatsport tilos

– szabadtéren az egyéni sportolás megengedett

– a szabadidős létesítmények, színházak, múzeumok, állatkertek bezárnak

– a szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti célból érkezett vendégeket; a szállodák számára a következő harminc napra a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti (feltétel: a szálloda dolgozókat ne bocsásson el és megkapják a fizetésüket)

– az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárva tartás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti (feltétel: a dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket)

 

A felsorolt szigorítások egészítik ki az elmúlt napokban bevezetett állami intézkedéseket: a rendkívüli jogrend állapotát, a nagyvárosokban a tömegközlekedés sűrítését, a parkolás ingyenessé tételét, a halasztható kórházi műtétek eltolását.

 

A miskolci önkormányzat a hétfőn délelőtt bejelentett kormányzati intézkedéseket megismerve hamarosan megkezdi az azoknak megfelelő lépések előkészítését a saját hatáskörében, a hozzá tartozó intézmények, események, közterületek vonatkozásában. Ezekről a változásokról, védelmi intézkedésekről a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a Városháza.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek