2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Tornádó szerű vihar vonult végig Tokaj város felett az éjjeli órákban

Tornádó szerű vihar vonult végig Tokaj város felett az éjjeli órákban

Tornádó szerű vihar vonult végig Tokaj város felett az éjjeli órákbanÉjfél és két óra között eddig soha nem tapasztalt szélvihar pusztított Tokajban, úgy a belvárosban, mint a kertvárosi területeken.
A Katasztrófavédelem, a Biztosítótársaság és a Városi Kincstár (Városgazdálkodás) szakemberei a helyszínen vannak és elkezdték a károk felmérését, illetve a kidőlt fák, leszakadt faágak felaprítását és elszállítását.

Megsérült számos lakóház mellett, ahol elsősorban az ereszcsatornákat és a cserepet fújta le a szél, a Városi Színház, amelynek réz tetőborítását kezdte ki a „tornádó”, a Városi Kincstár telephelyén egy épületet egy kidőlt fa, szinte ketté szelte, szerencsére az ott tárolt gépkocsik csak részben sérültek meg. Sérült az Általános Iskola héjszerkezete, és számos középület is, amit most ellenőriznek a szakemberek. Azoknál a létesítményeknél, ahol még a garanciális javítás feltételei fennállnak, oda az egykori kivitelezőt is mozgósították.  
A kidőlt fák eltávolítása folyamatban van és a városgazdálkodás szakemberei, illetve a tűzoltóság elkezdte a legnagyobb károk megszüntetését illetve szigetelését fóliával.  A Városi Kincstár a kora reggeli órákban nagyobb mennyiségű fóliát is beszerzett, hogy a jövő hét minden napjára várható eső miatt, az elhúzódó helyreállítás nagyobb beázásokat ne okozzon. A problémát súlyosbítja, hogy a városi Önkormányzat nagy számú Intézményhálózattal rendelkezik, ahol a hétfői zavartalan iskolakezdés- és egyéb működés, érdekében a legszükségesebb munkálatokat el lehessen végezni.
A Paulay Ede színház esetében a kárt az is okozta, hogy vele összeépített, egy üresen álló felújításra és hasznosításra váró épület, amely épületről hiányoznak a nyílás záró szerkezetek,  a nagynyomású levegő szabadon áramolhatott a színház tetőszerkezete alá és megrongálta azt. Mindemellett nagy szabású rendezvény kezdődik „Nemzedékek találkozása” címmel, ahová 300 – 400 nyugdíjas  embert várnak egész napos programra, amelyet a Városi Színházban és Kulturális és Konferencia Központban fognak lebonyolítani. Maga a rendezvény is akadályozza a helyreállítási munkálatokat, amelyet már egy félévvel ezelőtt meghirdettek. Az első csoportok busszal már meg is érkeztek a hegyaljai városba.
Bár végleges becslések még nincsenek, a Tokajt ért kár értéke 100 millió Ft. összegre prognosztizálható, elsősorban az önkormányzati intézmények esetében. Pontos adatok a Biztosítótársaság kárfelmérőjének műszaki felmérése után várható.
A város pénzügyi helyzete súlyos likviditási zavarokkal küszködik, mint általában valamennyi magyar önkormányzat esetében így van. Ezért a Képviselő Testület a regionális visz- maior alaphoz fordul kárenyhítés céljából.

 

/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…