2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

TOP információs nap a Megyeházán

A magyar kormány célja, hogy a 2014-20 programozási időszakban az európai uniós forrásokból finanszírozott projektek minél hatékonyabban és gyorsabban valósuljanak meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért a TOP keretében a megyei kedvezményezettek oldalán felmerülő feladatok ellátásának támogatására életre hívott országjárás keretében hétfőn Miskolcon, a Megyeházán tartottak információs napot.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körében megyénkből nyertes önkormányzatok képviselői számára tartották a minisztériumi és a Magyar Államkincstár szakemberei a rendezvényt, amelyen részt vett Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács János megyei főjegyző és számos település polgármestere.


Oláh Gábor
kiemelte, hogy 12.000 milliárd forint uniós forrást használnak fel az ország fejlődésére, gyarapítására. Ebből a kormány döntése alapján 1300 milliárd forintot az önkormányzatokon keresztül használnak fel.  A mintegy két éves tervezési, előkészítési folyamat eredményeként jutottak el az elsőkörös döntések megszületéséig. Borsod-Abaúj-Zemplénbe 128 milliárd forint jut, amiből 93 milliárd a megye, 35 milliárd pedig Miskolcra lett „címezve”.  A helyettes államtitkár megköszönte a megyei önkormányzat, valamint személy szerint Török Dezső és Riz Gábor koordinációs, előkészítő munkáját. Emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint a Magyar Államkincstár június közepéig megköti a támogatási szerződéseket a nyertesekkel és június végéig az NGM átutalja a pénzt. Ez azért is fontos mivel 100 százalékos a támogatási szint. A szükséges engedélyek intézése során a megyei kormányhivatal VIP ügyfélként kezeli a nyerteseket. Szükség is van a gyors ügyintézésre, mert szeretnék, ha az év végére 2/3-os készültségi szintet érnének el a projektek.


Riz Gábor
megemlítette, hogy megyei fejlesztési biztosként nagyon sok egyeztetésen, fórumon vett részt, amelyeken több ezer érdeklődővel találkozott. Emlékeztetett rá, hogy a cél, hogy közvetve vagy közvetlenül a pályázati források 60 százaléka a KKV szektorhoz kerüljön, mivel meghatározó a szerepük a foglalkoztatásban és ők a garancia arra, hogy saját lábára álljon a megye gazdasága. Szólt a munkaerőpiacról, amelyen egyszerre van jelen a munkanélküliség és a szakemberhiány. Megerősítette, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a helyi közösségek megerősítésének. A programok, rendezvények támogatás túl ezt a célt szolgálják például az önkormányzati épületek korszerűsítése is.


Török Dezső
folytatásként elmondta, hogy a megye megtartóereje szempontjából fontos hogyan tudnak az erőforrásokkal gazdálkodni. Szeretnék az elvándorlást lefékezni. Ennek egyik eszköze a TOP pályázati rendszer. Az alkalmat megragadva megköszönte az irányító hatóság munkáját. Mint megtudtuk az eddig mintegy 51 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés. A szerződés megkötését követően le lehet hívni az előleget. A második pályázati kör kiírása már megjelent a maradék forrásokra és a Széchenyi 2020 keretében a https://www.palyazat.gov.hu weblapon érhető el. Eddig mintegy 110 település nyert. A közgyűlés elnöke mindenkit biztatott, hogy éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. A hétfői információs napról pedig elmondta, hogy célja a tájékoztatás, amelyből megtudhatják az érintettek a hatóságok hogyan tudják segíteni a megvalósítást.

Sajtótájékoztatót tart, jobbról: Oláh Gábor, Török Dezső és Riz Gábor

Újságírói kérdések:

RM – Említette Elnök Úr, hogy ezeknek a programoknak népesség megtartó ereje kell, hogy legyen a megyében, hiszen munkahelyeket generálnak, és  gazadaság -fejlesztő hatásuk lesz.Van-e arra valamilyen adat, hogy mennyien vándoroltak el az elmúlt időszakban Borsod- Abaúj- Zemplén megyéből.

Török Dezső: – 2011-ben volt népszámlálás, akkori adat szerint mintegy 35-37 ezer emberrel kellett számolnunk a népszámlálások között. Frissebb, pontos adatokkal nem rendelkezünk, de mindenképpen arra számítunk, hogy ez a csökkenés megállhat, ha már a felét itt tudjuk tartani az ipari parkok fejlesztésével, az már nagy eredmény lenne.

RM – Ha az EP betartja a fenyegetését, és életbe lép a 7 cikk, amelyben az adminisztratív korlátozások mellett a támogatási összegek korlátozásáról is szó van, akkor a 12 ezer milliárdos támogatás, amelyre számítunk ebben a ciklusban, nem kerülhet-e veszélybe?

Oláh Gábor:- Én ezt nem gondolnám, hogy erre sor kerülhet. Olyan transzparensen működünk a pályázatokkal kapcsolatban, hatékonyan, eredményesen és célszerűen használjuk fel a kapott összegeket, hogy semmilyen korlátozás nem lehet indokolt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek