2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Tokajtól – Rozsnyóig

Tokajtól – Rozsnyóig

Tokajtól – RozsnyóigBár nemezközi diplomáciai területen dúl a harc Szlovákia és Magyarország között, ettől még a népi diplomácia eredményes, példamutató és sikeres lehet. Ez is mutatja, hogy messze nincs a szlovákokban akkora gyűlölet a magyarok iránt, mint ahogyan azt a lapokból kiolvashatjuk. Az emberek élik a maguk életét, s a politikusokra hagyják az acsarkodást.


Ennek szellemében született meg a második találkozó a szlovákiai Rozsnyó város és a magyar Tokaj város vezetői között, ezúttal Rozsnyón. Kissé félve léptünk be a város (20.000 ezer lakos) nagyságához méretezett városháza ajtaján, mert nem beszéltük a szlovák nyelvet, s attól féltünk, hogy megbírságolnak bennünket – e hivatalos helyen. De nem ezt történt. Szépen eligazítottak bennünket magyarul.
A szívélyes fogadtatást követően, s a hogyan utaztatok szokványos kérdés letudása után, a szót a munkára irányítottuk. Polgármester úr, MUDr.Vladislav Laciak kedélyesen mondta, hogy érti a nyelvünket de nem tud mindent mondani, ezért beszélhetünk magyarul is, amit nem ért meg teljesen, azt majd lefordítja Ing. Július Slovak, aki jól bírja a magyar nyelvet. Egyébként polgármester úr kormánypárti, de talán nem okozunk Neki gondot azzal, ha azt mondjuk, hogy nem zavarta a magyar tárgyalás. Európai műveltségű emberként megérti, hogy aki a Szlovák – Magyar határtól távolabbról érkezik nem biztos, hogy tud szlovákul. No ez a nyelvi kérdés-e kis tudósítás kapcsán nem is érdemel többet.

Először egy baráti követségbe Rozsnyó város magyar származású alpolgármestere látogatott – két hete – Tokajba, hogy a két településnek érdemes lenne idegenforgalmi vonzerőre pályázni az INTERREG program keretében. Tokajban Májer János és Kedves Csaba örömmel fogadta az ötletet, hiszen, egy olyan városban, mint Tokaj, amely főleg az idegenforgalomból fog megélni, mindig van tennivaló a vonzerők fejlesztése területén. Egy – két órát ötleteltünk, majd Tokaj részéről azt vetettük fel, hogy fontos lenne az ortodox templom felújítása, hiszen a tokajiak nagyon szeretik, számos rendezvénynek ad otthont, van is a felújítására az Örökségvédelmi Hivataltól építési engedélyünk, ami műemlék esetében valami esszencia. Szlovák barátaink sem jöttek üres zsebbel, hiszen ők is tervet hoztak, mégpedig a gyönyörű kétszáz éves városházájuk és az újabb szoc- reál épületet közötti területet szeretnék kulturális célra hasznosítani, illetve a szoc – reál épületet valamennyire humanizálni.
Vagyis lehetőség van a gótikus út és borút körül, mint kiírási célterület körül mit keresgélnünk. Tokajban egyértelmű, hogy az ortodox vallás elterjedése nagyrészt az Orosz Tokaji Borfelvásárló Bizottságnak, illetve azt követően a „Görög” kereskedőknek köszönhető, akik kezükben tartották az egész hegyaljai borvidék borászati kereskedelmét – legalább – két évszázadra meghatározóan. Távoztukkal – fokozatosan – az ortodox vallás gyakorló is kipusztultak Tokajból, de emlékük fennmarad, különösen akkor, ha ennek a tárgyiasult emlékét, az Görög-keleti templomot felújítjuk és hasznosítjuk. Szeretnénk, ha a hasznosítás területén valami megmaradna egykori szakrális funkciójából, de mindenképpen fontosnak tartjuk azt is, hogy a „bor”, mint kultúr-ital is szerephez jusson.

A 2009. augusztus 31-i rozsnyói megbeszélésen pontosítottuk szlovák barátaink programját is, majd rátértünk a megvalósítás szereposztására, a munkatervre, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, a gesztor kilétére.
Számos szempont szól amellett, hogy ezúttal a rozsnyóiak legyenek a gesztorok, emellett szól az is, hogy ők már bevezették az Eurót is, de Tokaj eredendően sem pályázott a gesztori szerepre. Ezzel, hogy barátaink magukra vonták a munka dandárját, óriási terhet vettek le a vállunkról, de senkinek sem arra gondolnia, hogy a tokaji „csapat” munka nélkül marad. A határidő vészesen közeledik, s addig még rengeteg szakmai és adminisztrációs munka van hátra mindkét félnél.
De csak együtt tudjuk – Rozsnyó és Tokaj – a magunk térségében, a Kultúrák Találkozását kidolgozni, rásegíteni egymás idegenforgalmára, hiszen Rozsnyó kiváló célpont lehet a magyaroknak és a nem magyaroknak is. A belváros gyönyörű és kulturált, a peremkerületek sincsenek lerobbanva, a város körül Nemzeti Park van, néhány kilométerre magasodik egy dombon, Kraszna-Horka vára stb., s nem utolsó sorban szép kulturális programokkal is rendelkezik Rozsnyó és környéke. Laciak Polgármester úr, aki többször megfordult Tokajban elismerten nyilatkozott a városunk fekvéséről és az utóbbi évek kulturális infrastruktúra építéséről. Vagyis van egymásnak mit átadni, egymást kiegészíteni egy idegenforgalmi termékké, ami mellett nem elhanyagolható a két térség viszonylagos közelsége is.
A szakemberek,-  Ing. Július Slovák és Kedves Csaba – meg is állapodtak abban, hogy elektronikusan napi kapcsolatban maradnak, s a pályázat beadásáig, pedig két hetente felváltva találkoznak eszmecserére, Rozsnyón, illetve Tokajban. A beruházás nagyságrendje kb. kétszer 200-220 millió Ft. A pályázati határidő október vége.

 

/ÖS/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek