2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Több száz milliós iskolafelújítás

Több száz milliós iskolafelújítás

Több száz milliós iskolafelújításMintegy 336 millió forint összértékű felújítás valósult meg a mezőkövesdi Szent Imre Tagiskolában. A megújult intézményt április 16-án adták át hivatalosan.

Előzménye

Mezőkövesd Város Önkormányzata 2009. év elején az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében ÉMOP-4.3.1/2/2f-2008-0073 azonosítószámú „Többcélú körzeti általános iskola fejlesztése Mezőkövesden” elnevezéssel pályázatot nyújtott be az oktatási intézmény teljes felújítására.

A fejlesztés költsége

Az európai uniós pályázaton mintegy 230 millió forint támogatást nyert a mezőkövesdi projekt. A beruházás teljes költsége bruttó 336 millió forint, így Mezőkövesd Város Önkormányzatának 100 millió forintot kellett önerőként biztosítania.

Megvalósult projekt tartalma

A pályázat révén kibővítették az oktatási intézmény épületét. A „C” épület, azaz a tornatermi épülettag déli szárnyára emeletet építettek rá magas tető fedéssel, ahol három új tanterem és egy szertár helyiség kapott helyet.

Emellett a beruházás keretében rekonstrukciós, illetve felújítási munkákat is elvégeztek. Ennek keretében a tornaterem folyamatosan beázó lapos teteje fölé egy kis hajlásszögű, korcolt fémlemezes magas tetőt építettek. Az épület külső, illetve a belső nyílászáróit is kicserélték. Kiépítették az egész épületben a tűzjelző-hálózatot, illetve az oltórendszert. A projekt keretében az iskola tantermeinek, közösségi helyiségeinek teljes padlóburkolatát és falburkolatát is lecserélték, illetve az épület teljes belső festése és mázolása is megtörtént. A vizesblokkok épületgépészeti és szakipari felújítását is elvégezték az elmúlt fél évben . A felújítási munkák között szerepelt az „A” épület meglévő tetőhéjazatának cseréje a tetőszerkezet megerősítésével együtt. Emellett teljes felújításon esett át az épületek elektromos rendszere is. A projekt révén mindemellett teljes homlokzatfelújítást, illetve a déli és nyugati homlokzat ablakainak árnyékolhatóságát is megoldották.

A beruházás keretében az épületek komplex akadálymentesítése is megvalósult, rámpákat, kapaszkodókat, infokommunikációs rendszert kapott az oktatási intézmény, valamint egy liftet is építettek.

De nemcsak az iskola belseje, hanem az udvara is új arculatot kapott a felújítás révén, hiszen az udvar burkolását és csapadékvíz-elvezetés létesítését, illetve a közterületi befogadóba való bekötését is elvégezték. Emellett a meglévő kerítést és játszóteret is felújították, valamint 5 darab új parkolóhelyet is kialakítottak.

Emellett eszközbeszerzésre, nyelvi labor kialakítására is sor került a pályázat keretében.

A fejlesztés megvalósítói

A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező a Wiktori Kft. A tervezési és műszaki ellenőri feladatokat a Sáth és Társa Bt. végezte. A pályázatot írta és a projektmenedzsmentet biztosította a TREND Business Kft.

A beruházás eredménye

A felújított Szent Imre Tagiskola, a környezeti megújulás és változás gyermekeink testi, lelki egészségét szolgálja és megfelelő hátteret ad egészséges nevelkedésükhöz, önálló, teljes életre való felkészítésükhöz. A projekt elősegíti az integrált nevelés-oktatást, hiszen a sajátos nevelési igényű, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek képességeinek fejlesztését is támogatják a beszerzett eszközök.

Átadó ünnepség

Az átadó ünnepségen dr. Ódor Ferenc, a B-A-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt. Az elnök úr szavai után Tállai András Mezőkövesd polgármestere, országgyűlési képviselő mondott átadó beszédet, amelyben kiemelte a beruházás fontosságát. Ezt követően Gál János, a Mezőkövesdi Általános Iskola (MÁIAMIEPSZ) igazgatója mutatta be az elkészült beruházást. A köszöntő gondolatok, beszédek után felszentelték, megáldották a felújított iskolát, majd dr. Ódor Ferenc, Tállai András, Gál János, valamint Földes József tagintézmény-vezető ünnepélyes szalagátvágással átadták a megújult épületet. Az ünnepségen a Móra Ferenc tagóvoda nagycsoportosai, a jelenlegi, illetve az egykori Szent Imre Tagiskola növendékei adtak elő verses, zenés, táncos műsort.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …