2024. 10. 23. szerda

Gyöngyi
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Hírek » B.A.Z.-megyei hírek » Több mint 20 kilométer kerékpárút épül

Több mint 20 kilométer kerékpárút épül

MEZŐKÖVESD – BÜKKZSÉRC KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA ÉS A MEZŐKÖVESDI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE
Több mint 1,7 milliárd forintot nyert Mezőkövesd Város Önkormányzata mint konzorciumvezető a Mezőkövesd–Bogács–Cserépfalu–Bükkzsérc településeket összekötő kerékpárút, valamint Mezőkövesd új buszpályaudvarának megépítéséhez. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert összegből összesen 20.627 méter biciklis út épül, a járási székhely helyi buszközlekedési csomópontja pedig a vasútállomáshoz kerül.

A projekt több elemből áll: egyrészt a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu-Bükkzsérc településeket összekötő térségi jelentőségű kerékpáros útvonal megépítésével, másrészt Mezőkövesd közösségi közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése új pályaudvar megépítése, valamint a mezőkövesdi rendelőintézet előtti körforgalom kialakítása. A teljes pályázat befejezése 2020-ra várható.

KERÉKPÁRÚT A kerékpárút kialakítását 2018-ban kezdik, két ütemben: elsőként a Bogácsig, majd a Bükkzsércig tartó szakaszon. A beruházás a kerékpárút-hálózat fejlesztése mellett a térség adottságait kihasználva a munkaerő mobilitásának javítását, foglalkoztatási és turisztikai célokat is szolgálja. Az útvonal teljes hossza: 20.627 méter.

BUSZÁLLOMÁS A négy érintett önkormányzat, valamint az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a Magyar Közút Zrt. konzorciumban nyertes pályázatának teljes költsége 1,7 milliárd forint, melynek keretében változik a buszközlekedés is Mezőkövesden: a pályaudvar a vasútállomás mellé kerül, ahol egy modern, fedett forgalmi központot alakítanak ki. A tervek szerint a tömegközlekedés további ésszerűsítéseként – minta jellegűen – a MÁV-val közös információs rendszer kialakítását tervezik. A Mátyás király úton továbbra is megállnak majd a járművek, több helyen pedig nagyobb kapacitású buszöblöket alakítanak ki. A buszállomáshoz vezető, önkormányzati tulajdonú Dohány utcát kiszélesítik majd a növekvő forgalom miatt. A központ áthelyezésével jelentősen csökken a belváros zaj- és levegőszennyezettsége is.

KÖRFORGALOM Az új buszpályaudvar felé történő közlekedés teszi szükségessé a Mátyás király út-Széchenyi utca (Mezőkövesd Város Rendelőintézete előtti) csomópontjának körforgalommá alakítását: egy olyan korszerű, biztonságos csomópontot hoznak létre, melyben a kerékpárosoknak külön sávot jelölnek ki.                            

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp