2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Több ezren a barcikai államalapítási ünnepen

Kazincbarcika – Szabadtéri mise, ünnepi testületi ülés kitüntetésekkel, kenyérszegés, örömkoncert és tűzijáték – ez volt a barcikai ünnepi nap öt fő eleme.

Mindezekre több ezren voltak kíváncsiak, nemcsak helyiek, hanem a kistérségből és a megye számos pontjáról is érkeztek vendégek.
Az ünnepi napnak hagyományosan a város Fő tere adott otthont: délelőtt 10 órától szabadtéri szentmisén vehettek részt az érdeklődők.
Délután az ünnepi testületi ülést az Egressy színháztermében tartották, ahol Szitka Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd alpolgármestereivel együtt kitüntetéseket adott át.
A programot Avedikián Viktória énekművész és Dányi Krisztián színművész műsora színesítette.

Magas rangú elismerések

Az ünnepi testületi ülésen húszan Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét vehették át az élet különböző területein – államigazgatás, egészségügy, sport, tudományok, civilszervezeti mozgalom – végzett kiemelkedő tevékenységükért.
Hárman – Dr. Balogh Imre radiológus főorvos; Bazsó Bertalanné, az Ádám Jenő Általános Iskola nyugállományban lévő igazgatója és Hidas Gábor, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium nyugállományban lévő pedagógusa – „Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakett”-je kitüntetésben részesültek.
A díj azoknak a városhoz kötődő személyeknek adományozható, akik a tudományok, a művészetek, az oktatás-nevelés, a kulturális, társadalmi és gazdasági élet, a gyógyítás területén, valamint a város közigazgatásában kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Kazincbarcika fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.
A „Pro Urbe Kazincbarcika Díj”-at is az állami ünnepnaphoz kötődően nyújtották át. Ez az elismerés azoknak a városban élő, alkotó vagy munkásságukkal a városhoz kötődő alkotóművészeknek, elméleti és gyakorlati szakembereknek adományozható, akik a műszaki, természet-és társadalomtudomány területén kimagasló teljesítményt értek el, akik a közművelődés területén maradandó értéket alkottak, és akik a közélet egyéb területén az átlagot meghaladó, magas színvonalú munkavégzésükkel a város lakossága körében is elismerést vívtak ki.
2012-ben hagyományosan ketten részesültek „Pro Urbe Kazincbarcika Díj” elismerésben: Ludányi Attila vegyészmérnök, közgazdász, politológus; illetve Szathmáry-Király Ádám, FIAP Gold Medál díjas fotóművész.

„Közszolgálati” elismerések

Az ünnepségen rendhagyóan két szakmai díj is méltó gazdára talált.
A „Kazincbarcika Város Közszolgálatáért Díj”-at minden esztendőben az a köztisztviselő veheti át, aki a város közszolgálatában több éve kiemelkedő színvonalú munkát végez. A „Kazincbarcika Város Közszolgálatáért Díj”-at 2012-ben Kacsándiné Bartha Éva, a Szociális és Gyermekvédelmi Osztály vezető főtanácsosa kapta.
A „Kazincbarcika Város Egészségügyéért Díj” minden esztendőben olyan személy birtokába kerül, aki az egészségügyi alap- vagy szakellátásban dolgozik és aki több éve kiemelkedő színvonalú munkát végez. Vagyis a kitüntetett szintén a „köz-ért” dolgozik…  Az elismerést a hétfői rendezvényen Dr. Román Mária, nyugállományban lévő háziorvos vehette át.
Az ünnepségen külön köszöntötték Petróczi Gábort, akinek Szent István király államalapító ünnepén Magyarország köztársasági elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója a rangos elismerést a Szépművészeti Múzeumban Balog Zoltántól, az Emberi erőforrások miniszterétől vehette át több évtizeden át végzett elhivatott oktató-nevelő munkája és eredményes iskolavezetői tevékenysége elismeréseként.

Varga Gyula lett a város Díszpolgára

Az ünnepi testületi ülésen a legnagyobb tapsot Kazincbarcika új Díszpolgára kapta, ezzel is bizonyítva, hogy a díj odaítéléséről döntő kuratórium jól dolgozott. A kitüntető cím a város legnagyobb erkölcsi elismerése. Azoknak a személyeknek adományozható, akik a város gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak, egész életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez, jó hírének, elismertségének növeléséhez.
A „Kazincbarcika Város Díszpolgára” kitüntető címet idén Dr. Varga Gyula gyermekgyógyász kapta meg.
Dr. Varga Gyula már az egyetemre való jelentkezéskor elhatározta, hogy gyermekgyógyász lesz, sikerült neki és ezt a szép hivatást 45 éven keresztül gyakorolta. A diploma megszerzése után a kazincbarcikai kórház gyermekosztályán kapott munkát. Nyugat-német szaklapok alapján technikai újításokat vezetett be, az első 200 sikeres újraélesztésről dokumentációt készített. A kórház első laringoscopját ő gyártatta le, és ő alkalmazott először a régióban az újszülötteknél túlnyomásos lélegeztetést. Mellékállásban évtizedekig volt a vérellátó állomás vezetője, kirendelés alapján pedig a Nagybarcai Egészségügyi és Csecsemőotthon orvos-vezetője. Az 1970-es évektől tagja volt annak a munkacsoportnak, amely feldolgozta a közel 15.000 Lactobacillussal történt oltás eredményét. Ők írták le és bizonyították a világon először, hogy a koraszülés és ezen keresztül az újszülött- és csecsemőhalálozás hátterében döntően nőgyógyászati gyulladás áll. Az akkoriban a széles területen használt vakcinációnak több száz ember köszönheti az életét. 1992-ben céget hoztak létre a vakcina gyártására, jelenleg ennek az igazgatója.
Három éve nyugdíjas. Az aktív nyugdíjas napok mellett rengeteg időt szakít az unokáira, valamint a kikapcsolódást nyújtó teniszre és vadászatra is.
Kazincbarcika Város újdonsült Díszpolgára meghatottan vette át az erről szóló tanúsítványt.
Zséda és a tűzijáték

A Szent István-napi városi ünnepség este fél nyolckor a Fő téren folytatódott.  Avedikián Viktória énekművész gyönyörű előadását követően Szitka Péter polgármester tartott ünnepi köszöntőt, majd megszegte az új kenyeret. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek jóvoltából a közönség is fogyaszthatott belőle, miközben a színpadon már a népszerű énekesnő Zséda következett. A magyar könnyűzenei élet kiválóságának Rouge című élő koncertje elvarázsolta a közönséget, ismertebb dalait hangosan énekelte a közönség is. Az este fénypontja a hagyományos tűzijáték volt, melyre több ezren voltak kíváncsiak.


Kitüntetések

1. A „Kazincbarcika Város Díszpolgára” kitüntető cím a város legnagyobb erkölcsi elismerése. Azoknak a személyeknek adományozható, akik a város gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak, egész életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez, jó hírének, elismertségének növeléséhez.

„Kazincbarcika Város Díszpolgára” kitüntető címet kapott:
Dr. Varga Gyula gyermekgyógyász.

2. „Pro Urbe Kazincbarcika Díj” adományozható azoknak a városban élő, alkotó vagy munkásságukkal a városhoz kötődő alkotóművészeknek, elméleti és gyakorlati szakembereknek, akik a műszaki, természet-és társadalomtudomány területén kimagasló teljesítményt értek el, akik a közművelődés területén maradandó értéket alkottak, és akik a közélet egyéb területén az átlagot meghaladó, magas színvonalú munkavégzésükkel a város lakossága körében is elismerést vívtak ki.

„Pro Urbe Kazincbarcika Díj”-ban részesültek:
1. Ludányi Attila vegyészmérnök, közgazdász, politológus
2. Szathmáry-Király Ádám, FIAP Gold Medál díjas fotóművész

3. „Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakett”-je azoknak a városhoz kötődő személyeknek adományozható, akik a tudományok, a művészetek, az oktatás-nevelés, a kulturális, társadalmi és gazdasági élet, a gyógyítás területén, valamint a város közigazgatásában kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Kazincbarcika fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

„Kazincbarcika Város Képviselő-testületének Elismerő Plakettje” kitüntetésben részesültek:
1. Dr. Balogh Imre radiológus főorvos
2. Bazsó Bertalanné, az Ádám Jenő Általános Iskola nyugállományban lévő igazgatója
3. Hidas Gábor, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium nyugállományban lévő pedagógusa

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesültek:

1. Andó Péter, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrhadnagya
2. Éles Gáborné,a Borsodi Bányászok Területi Tagozat Központi Üzemének alapszervezeti elnöke
3. Fazekas Katalin, a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület elnökségi tagja
4. Fodor Pál villamosmérnök, irányítástechnikai szakmérnök, a BorsodChem   fejlesztési főmérnöke
5. Galicz Szilvia, a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat védőnője
6. Dr. Ivády Katalin, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának vezető főtanácsosa
7. Dr. Kara Zoltánné, a Timpanon Kft. nyugállományban lévő ingatlangazdálkodási előadója
8. Kiss Olivérné, a Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztályának vezető tanácsosa
9. Kozma Gáborné, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának főtanácsosa
10. Kristóf  László, a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó századosa
11. Lövey Zoltán, a Barcika Príma Kft. ügyvezetője
12. Molnár Gábor, a Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 11. osztályos tanulója, a Tiszaújvárosi FC NB III-as felnőtt labdarúgója
13. Nagy Vilmosné, a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesület alelnöke
14. Pálinkó Gábor, a Polgármesteri Hivatal Kabinetjének köztisztviselője
15. Pongrácz Zoltán, a Polgármesteri Hivatal Kabinetjének munkavállalója
16. Sperling Jánosné, a Barcika Park Kft. nyugállományban lévő csoportvezetője
17. Dr. Tannouri Nabil fogorvos
18. Dr. Váradi József szülész – nőgyógyász főorvos
19. Dr. Varga Valéria felnőtt háziorvos
20. Zsuga Imre, sportoló, edző, oktató, szakosztályvezető, a súlyemelés atyja

A „Kazincbarcika Város Közszolgálatáért Díj”-at minden esztendőben az a köztisztviselő veheti át, aki a város közszolgálatában több éve kiemelkedő színvonalú munkát végez.

„Kazincbarcika Város Közszolgálatáért Díj”:  
Kacsándiné Bartha Éva, a Szociális és Gyermekvédelmi Osztály vezető főtanácsosa

A „Kazincbarcika Város Egészségügyéért Díj”-at minden esztendőben az az egészségügyi alap- vagy szakellátásban dolgozó személy veheti át, aki több éve kiemelkedő színvonalú munkát végez.

„Kazincbarcika Város Egészségügyéért kitüntető díj”:  
Dr. Román Mária, nyugállományban lévő háziorvos

Az ünnepségen külön köszöntötték Petróczi Gábort, aki Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…