2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Több ezer ember állt ki a barcikai kórházért

Több ezren rendben, kulturáltan, európai módon
Kazincbarcika – Több ezer ember állt ki a barcikai kórházért.
A Népszabadság beszámolója szerint közel ötezer ember demonstrált csütörtökön délután a városi kórház struktúra átalakítása miatt. A rendezvényre többszöri meghívás ellenére sem volt kíváncsi az országos sajtó, kivéve egy-két lapot.

A demonstráció ily módon történő „elhallgatása” felháborítja a térségben élőket – mert mint mondták többen is – „…ez annak újabb példája, mennyire fontos ez a térség és az itt élők a kormánynak.” Pedig országos minta lehetett volna, ahogy jobb és baloldali érzelműek, békében egymás mellett, egy közös ügyért demonstráltak, politika mentesen, kulturáltan, atrocitások nélkül.
Darázsfészek…
A már említett Népszabadság munkatársa jó hasonlatot talált a kialakult helyzetre. Mint Reviczky Zsolt írja: „Úgy tűnik, a Fidesz darázsfészekbe nyúlt a kazincbarcikai kórház leépítésével…” A többi országos és megyei lap, online hírportál beszámolója hű képet fest a demonstráción történtekről. Részletesen ismerteti a felszólalókat, mondanivalójuk lényegét, mely egy mondatban is összefoglalható: a jelenlegi struktúrájában szeretnék megőrizni jól működő, stabil anyagi hátterű kórházukat.
A demonstrációra a civilek és a szakma meghívására több ezren érkeztek, a szervezők ezúton is szeretnék megköszönni nekik azt a támogatást, amit az ügy érdekében tettek. Szécsy Vilma civilszervezeti vezető a következőket mondta: „Nagyon sokan, nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy ez a rendezvény sikeres legyen. Büszke vagyok a csapatomra, a civilek összefogására és arra, hogy ennyi embert meg tudtunk mozdítani. Hogy összefogott a város és a térség egy olyan ügyért, ami mindenkinek fontos mintaértékű lehet bárki számára.”
Pátrovics Géza, tizenegyszeres masters súlyemelő világbajnok fantasztikus lelkesítő beszédet mondott, majd ezt követően így nyilatkozott: „Sok szép élményt, megható pillanatot átéltem már életemben, de ez egy olyan csodálatos érzés és esemény volt, amit soha nem feledek”.

Gyűlnek az aláírások

A csütörtöki demonstráció szervezői azt is elmondták, hogy a rendezvény után sem állnak le, tovább gyűjtik az aláírásokat, hogy kicsikarják a jelenleg érvényben lévő határozat megváltoztatását. Ha kell újra demonstrálnak, s addig mennek, amíg eredménye nem lesz törekvéseiknek. Aláírva, pecsételve, kiküldve.
Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere is köszönetét fejezi ki mindenkinek, akik a civilek hívószavára a barcikai kórház ügye mellé álltak így, vagy úgy. Köszöni a térség polgármestereinek, a települési civilszervezeteknek, munkahelyi közösségeknek, lakóknak. Azt külön kihangsúlyozta, hogy mennyire büszke a demonstráció résztvevőinek egységességére és békésségére. Arra, hogy amit a szervezők előzetesen megígértek – hogy mocskolódás, pártpolitika és adok-kapok nélküli lesz a rendezvény -, az valóban úgyis volt.
A kórházi demonstrációnak máris megvan az első eredménye, hiszen pénteken Kazincbarcikára érkezett számos szakpolitikus, akik konkrét ígéreteket tettek, és Miskolcon sajtótájékoztatót is tartottak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek