2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tiszta lelkiismerettel

„Kormányunk, akárcsak az ünnepelt elődök szövetségese saját nemzetének, nem pedig külső hatalmak, külső erők elvárásainak a végrehajtója” – vont párhuzamot 1848-al dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő a március 15-e tiszteletére rendezett tiszalúci ünnepségen a művelődési házban.

A Himnusz eléneklését, s a vendégek üdvözlését követően dr. Mengyi Roland mondott ünnepi köszöntőt. Emlékeztetett arra, hogy a lúciak is élvezték az áprilisi törvényekben biztosított jogokat és kivették részüket a nemzet önvédelmi harcából is. Szabó Farkas egykori honvéd tisztet személy szerint is kiemelte.

A múltnak, az ünnepnek mindig van új üzenete a ma számára. „Az ünneplés célja végül mindig az, hogy megtanuljunk valamit magunkról. Arról, hogy mire vagyunk képesek, és meddig vagyunk hajlandóak elmenni azért, hogy megvalósítsuk céljainkat” – jelentette ki dr. Mengyi Roland.

A márciusi ifjak korával párhuzamot vonva megállapította, hogy más ellen és mással kell harcolni manapság, de az eszközök ugyanazok: „a tiszta lelkiismeret állt és áll szembe ma is az elnyomással. Az idegen elnyomással.” Nyilvánvaló, hogy a mai kor fegyvere szerencsére már nem a kard, vagy a lőfegyverek. Más síkon, a politika síkján is harcolhatunk. Nekünk magunknak kell küzdeni saját magunkért, azért, hogy mi dönthessünk dolgainkban. Más nem vívja meg harcainkat helyettünk.

Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy a modern világban sem vesztett jelentőségéből a család, a település, a nemzet. A magyar kormány is ennek megfelelően alakítja a politikáját. Mindenkinek meg van a saját felelőssége ezzel kapcsolatban.

Az ünnepi köszöntőt követően a helyi óvodások, általános iskolások nagy sikerrel adtak elő kulturális összeállítást. A műsor a Szózat eléneklésével zárult. Ezt követően Petőfi Sándor mellszobránál rótták le kegyeletüket a megemlékezők. A Fidesz nevében dr. Mengyi Roland és a helyi csoport vezetői koszorúztak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek