2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Tiszalúcon pótolják a több évtizedes lemaradást

A szennyvízcsatorna kiépítésével nem csupán egy szolgáltatás valósul meg Tiszalúcon, hanem egyben nemzeti érdek is, hiszen stratégiai nyersanyagnak számít az egészséges vízkészlet – utalt a hosszú távú, nemzetgazdasági szintű összefüggésekre dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő a csütörtöki projektindítón.

Majdanics László, Tiszalúc polgármestere emlékeztetett arra, hogy 20 éve húzódó, nagyon fontos probléma végére tesznek pontot a szennyvíz beruházással, amely keretében a nagyközség minden ingatlanját csatornáznak, az összegyűjtött szennyvizet pedig a kor elvárásainak megfelelő tisztítóműben kezelik majd. Megköszönte dr. Mengyi Rolandnak, hogy közbenjárásának eredményeképpen a KEOP támogatás mértékét 85-ről 95 százalékra emelték, a maradék önrészt pedig  a Belügyminisztérium pályázati alapja biztosítja.
„Tíz év kemény munkája eredményeként jutottunk el oda, hogy dolgoznak a munkagépek”- vont mérleget a polgármester. A lakosság visszakapja a víziközmű támogatást, amelyet kéri, hogy fordítsák a gyors bekötésre.

Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy az egészséges ivóvíz a jelenben és a jövőben is stratégiai nyersanyagkészlet része. Ezzel tisztában voltak már honfoglaló eleink is, amely igazolására felidézte a Fehér ló mondáját, mikor is a magyar követ Árpád ménesének legszebb lováért Szvatopluk fejedelemtől egy kulacs vizet kért a Dunából, egy marék földet és egy kis füvet.  A vezérek megvizsgálva a vizet, földet és füvet úgy döntöttek, hogy a Kárpát-medence alkalmas a letelepedésre.  Ezt a kincset kell megőrizni a ma élőknek. A tiszta vízre, az ivóvízre a legnagyobb veszélyt a tisztítatlan szennyvíz jelenti, ezért elengedhetetlen, főleg, a Tisza mentén a probléma megoldása. Most 20-30 éves elmaradást pótolva építik ki  a csatornát és a gondoskodnak  a tisztításáról.

Dr. Mengyi Roland utalt arra, hogy egyszerre, a tiszalúcival azonos feltételek mellett valósul meg a Taktaharkány- Taktaszada szennyvíz projekt is. Kiemelte, hogy a beruházások során nem csak  a pénzre kell gondolni, hanem a gyermekek, unokák  jövőjére, Magyarország vízkincsére.

Kiss Ildikó projektmenedzser ismertette az előkészítés menetét. Kitért arra, hogy a megvalósítás az önrész előteremtése miatt csúszott.  A kormányzattól kapott támogatással sikerült ezt megoldani, s hozzá láthattak az 1,7 milliárd forintos beruházáshoz. Az elvárás 92 százalékos bekötés. A fél éves próbaüzemet is figyelembe véve jövő májusra be kell fejezni a beruházást, ami mindenkitől tempós munkát követel.

A beruházást végző két cég konzorciumának képviselői kitértek arra, hogy magyar cégekről van szó, az alvállalkozói, beszállítói kör kiválasztásakor törekednek helyi, térségbeli partnereket választani. Varga László, Taktaharkány polgármestere az általuk gesztorált szomszédos Taktaharkány- Taktaszada szennyvíz programról elmondta, hogy mintegy 1,8 milliárd forintba kerül, s a kormányzati támogatás nélkül nem valósulhatna meg.  Vouszka Zoltán, a Borsodvíz Zrt. főmérnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a próbaüzem alatt ingyenesen vehetik majd igénybe  a szolgáltatást a lakosok.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek