2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte. A munkát meghívásos pályázaton nyerték el, és tartani tudták a nagyon rövid, mintegy öt hónapos kivitelezési határidőt – tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2018. évben A Miskolci Egyházmegye fenntartásában Miskolcon működő általános iskola fő épületének felújítását, bővítését és korszerűsítését az építőiparban 30 éve jelenlevő Jánosik Kft. végezte, s ez jó referenciának bizonyult. Egy templom építése viszonylag ritka esemény ezért is kapott kiemelt figyelmet a beruházás az egyházmegye, a város, a lakosság és a helyi közösség részéről is.

A feltöltött talaj szerkezet miatt 3 méter mély pontalapozás készült. A tetőszerkezet a többhajós kivitel miatt speciális, íves vasbeton szerkezetekkel tarkított. Egyedi zsaluzatokra, statikai elemekre volt szükség a kivitelezés során. A kupola rész fő réteg ragasztott fa tartó elemeit daruval emelték be. Különleges minőségű, szép, fa nyílászárókat építettek be. A kupolába elektromosan mozgatható, központi távirányítású ablakok kerültek. A fűtés elektromos padlófűtéssel és elektromos konvektorokkal került kiépítésre, mely akár wifi hálózatról is vezérelhető.

A templom épületének sajátos tartozékai közül néhányat a kivitelezés során kellett biztosítani. Így került sor a sztaszidionok (a fal mellett elhelyezkedő karfás állószékek), valamint a templomi csillár beszerzésére is. A templom épületének csúcsán lévő kereszt gyártása és felhelyezése is az egyházi liturgikus előírásoknak megfelelően készült és került elhelyezésre. A térkövezést is a Jánosik Kft. szakemberei végezték. Átlagosan 10 munkás dolgozott folyamatosan az építkezésen.

Az épület teljesen készen áll. A templom felszentelésének egyházi előkészítése megkezdődött. Ezt követően vehetik majd napi használatba a krisztushívők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek